sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Viinin ja juuston mainio liitto


Nyt sen tiedän, Saint Maure -vuohenjuusto on täydellinen kumppani pirteän hedelmäiselle uusi-seelantilaiselle sauvignon blanc Annabellelle, joka passaa minun suuhuni myös espanjalaisen manchegon kumppaniksi, eikä ole vallan huono myöskään brien seurassa.

Sen sijaan saman uusi-seelaintilaisen Staete Landtin punainen pinot noir on mielestäni parhaimmillaan juuri brien seurassa kun taas vuohenjuusto saa sen lässähtämään mauttomaksi. Manchegon kanssa sekin sopii ja menettelee myös kypsän goudan kyytipoikana, vaikka jääkin ehkä hieman vahvan juuston aromien jalkoihin.

Viinilehden raadissa vuoden 2012 parhaaksi punaviiniksi valittu italialainen Regolo tyrmää minut tuoksullaan. Tuoksahdus on sama kuin  astuessa sisälle värikylläiseen kukkakauppaan. Makuelämys on kuitenkin mukava, manchegon kanssa bueno, roquefortin kanssa maravilloso - goudankaan kyytipoikana "no esta mal".

Kaiken kruunaa kuitenkin italialainen makea Lornano Vinsanto Chianti, jonka Kespron viiniesittelijä lupaa laittaa Alkon tilausvalikoimaan. Sitä maistelimme etenkin tirisevän ja täyteläisen sekä kieltä kirveltävän suolaisen roquefortin seurassa. Tosin pöytäseurue kaipailee mukaan viikunahilloketta tai lakkahyytelöä...