torstai 28. helmikuuta 2013

Ilta muinaisissa ja nykyisissä puutarhoissa

      kuva on Kotkasta, Sapokan vesipuistosta

Eilinen ilta hujahti nopsasti Tammen kirjamyymälässä ja Tammitalon auditoriossa, jonne oli saapunut  likemmäs seitsemänkymmentä puutarhojen ja puutarhakirjojen ystävää kuuntelemaan mielenkiintoisia luentoja ja hakemaan toiveikkaita tuoksahduksia aurinkoisen sään lupaamasta keväästä.

Kiinnostava tilaisuus. Saimme tietoa kevään ja syksyn kirjauutuuksista, ja kuulimme Julia Donnerin ihanan esityksen 1900-luvun taitteen puutarhakulttuurin ja -koulutuksen saapumisesta suomalaisten naisten saataville. Lisäksi saimme ennakkoon tirkistellä parhaita paloja tulevista Kevätmessuista Inari Janssonin kertomana.

Molemmat esitykset tempasivat mukaan. Minulle uutta oli Suomen varhaisen, kansallisromanttisen historian sävyttämä puutarhakulttuurin kehitystarina sekä Jenny Elfvingin vahvaan persoonaan tutustuminen. Mielenkiintoinen oli myös Karjalassa, Antreassa sijainneen Järvilinnan eli naisten puutarhakoulun historia. Oli antoisaa kuulla Julia Donnerin värikäs ja herttaisin vanhoin kuvin höystetty kertomus varhaisen, erittäin eurooppalaisen ja kansainvälisen, Suomen alkuajoilta.

Yhtään ei jäänyt varjoon myöskään Kevätmessujen promootio, jonka myötä saimme kaikki kipinän mennä huhtikuisille messuille. Oheisesta linkistä pääsee tutkailemaan mitä luvassa on. En malta edes odottaa, että pääsen näkemään millaiset maakohtaiset osastot tulevat esittelemään mm. Italian, Espanjan, Islannin, Saksan, Japanin ja Marokon puutarhojen tyypillisiä piirteitä.

Ennen kaikkea oli mahtavaa saada katsella kesäisiä puutarhamaisemia ja lumoutua kukkien kauneudesta etenkin, kun ulkona aurinko jo sulattelee jäätä ja räystäät lirittävät iloisesti. Kohta on kevät meilläkin!


http://www.skr.fi/default.asp?docId=15288 
http://www.finnexpo.fi/Sites3/Kevatmessut2013/Kavijat/Ohjelma/Sivut/yleiskoristelualue.aspx