sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Kieliä korvassa

Sain vihdoin viimein aikaiseksi hankkia itselleni mp3-soittimen! Ei siinä mitään musiikkia ole, enkä saanut radiotakaan kuulumaan, mutta sen sijaan latasin siihen kaikki ne kielikurssimateriaalit, jotka olen aikojen kuluessa tullut haalineeksi.

Korvissa on siis soinut kielten kakofonia. Eipä silti, kuunneltuani ensin kertaalleen läpi sekä venäjän, italian että espanjan oppimateriaalit, olen rauhoittunut kuuntelemaan espanjan fraasisanakirjaa.
Kielet ovat siitä kummallisia, että niitä osaa ja omaksuu kyllä nopeastikin passiiviseen muistiin, mutta sanotuksi ei sitten saakaan paljon mitään.

Espanjan fraasisanasto, jonka Positiivareitten puodista tilasin, osoittautui pieneksi pettymykseksi. Olen lueskellut espanjaa jo useamman vuoden ajan, mielestäni jotakin jo osaankin, joten kaikki oppimateriaalin fraasit tuntuivat kovin tutuille ja vaikutti siltä, että rahat menivät hukkaan. Mutta kuinkas onkaan, kun opettaja Kulmalan ääni jokaisen aihealueen jälkeen iloisesti kehottaa "Testaa taitosi!" ei asia ole ollenkaan niin helppo.

Kertaus on opintojen äiti. Niin kauan olen päättänyt 'ämpärit päässä' kulkea kunnes fraasit pamahtavat suustani sujuvasti ja epäröimättä. Sitten siirryn palauttamaan mieleeni kaikki ne unohtuneet venäjänkieliset sanat. Se kurssi on sentään vain "sanahelinää", mutta auttaa toivottavasti elvyttämään käyttämättömät tiedot. Voinpa sitten työmatkoilla arvuutella mistä junavaunussa puhutaan, hyvin paljon siellä venäjänkielistä keskustelua ympärillä sorisee.