sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Urajärven kartanon Sofia Lovisa

Kyllä tuli mieleen karmiva Kotiopettajattaren romaanin tarina, kun vierailimme Urajärven kartanon opastetulla kierroksella.

Sysmän Rantalan kartanosta 15-vuotiaana kaksi kertaa vanhemmalle Axel von Heidemanille naitettu Sofia Lovisa (1815 - 1850) eli lyhyen avioelämänsä lähes kokonaan "hoidoissa" ja kartanon sivurakennuksen yläkertaan teljettynä.

Axel ja Sofia Lovisa von Heideman saivat kaksi poikaa, joista toinen, Carl Henrik kuoli jo varhain, 9-vuotiaana (v. 1847) ja toinen, Adolf Frans (s. 1833) lähti merille nuorena palaten kotimaahan Sysmän Rantalan isännäksi. Sofia Lovisa horjui mielen terveydeltään ja päätyi hoidettavaksi Lapinlahden sairaalaan, josta palasi entistä huonompana kotiin ja joutui piharakennukseen "syytingille", sillä Axel heilasteli talousmamselli Fredrikan kanssa, jonka kanssa myös avioitui, saatuaan eron henkisesti heikosta puolisostaan.

Axel ja Fredrikan onnistuivat olemaan onnellisia arviossaan, saivat lapsia, mutta Sofia Lovisa putosi portaista niskoilleen alas ja kuoli 34-vuotiaana. Onneksi, sanon minä. Ties kuinka pitkäksi olisikaan vankeus muuten muodostunut.

Valitettavasti Sofia Lovisan tarina on muuntunut kartanon valkoisen kummituksen legendaksi aikojen kuluessa.

Axelin ja Fredrikan lapset Hugo ja Lily asustivat kartanossa, pysyivät naimattomina, vaalivat ja kartuttivat kotimuseota ja lopulta lahjoittivat perintöomaisuutensa koko kansan ihasteltavaksi.











https://muinaismuistosaatio.fi/