lauantai 18. heinäkuuta 2020

Satusetä Topeliuksen kotona, Uusikaarlepyy

Uusikaarlepyy on aikaisemmilla reissuilla tullut ohitetuksi useammankin kerran. Niinpä otimme sen tällä kerralla käyntikohteeksi ja sielläkin yöpymisemme osui meren äärelle Mönäsin ihanien heikkojen tuntumaan. 
Mainio matala merenlahti valkoisine särkkineen oli hyvä uintikohde, vaikka sää oli viileä ja tuuli puhalteli kovasti.

Kaupunkikierroksella kiersimme vanhaa puutalokorttelia, Lapuan joen rantoja ja löysimme upean, valmisteilla olevan puiston voimalan kupeesta. 
Uusikaarlepyy juhlii 6.9.2020, jos korona suo, silloin on olemassa olon vuosia kertynyt 400 vuotta.

Pääasiallinen tutustumiskohde oli Zachris Topeliuksen synnyin- ja lapsuuskoti, Kuddnäs. 
Pikku-Sakari sai syntyä hyviin oloihin, sillä isä toimi virassa, arvostettuna lääkärinä ja äiti tuli varakkaasta kauppiassuvusta. Murhe kohtasi perhettä, kun isä halvaantui ja kuolikin sitten, kun Sakari oli vasta 13-vuotias.

Sakari pääsi kuitenkin kouluttautumaan sukulaisten tuella ja oppi-isänä toimi muun muassa aikalainen J. L. Runeberg, joka oli kotoisin naapurikylästä, Pietarsaaresta. 

Kuddnäs on ihana museokohde. Se on hyvin pidetty ja kalusteet, astiat, esineistö ja jopa seinien maalatut boorditkin on säilytetty. 
Herttainen oli koko talo ja etenkin Sakarin ullakkohuone hyönteiskokoelmineen ja kirjoituskaappeineen. Pihapiiristä voi kuvitella monen sadun ja kertomuksen löytäneen innoituksensa.