lauantai 4. heinäkuuta 2020

Puutarhojen Pietarsaari

Kyllä, taas kävi niin, että ihastuin kesäkaupunkiin. Pietarsaari on suloinen! Monia puistoja kaupungissa ei ole, mutta ne jotka löysin ovat sitäkin kauniimmat.
Aspegrenin puutarha

Tätä puutarhaa olen pitänyt käyntikohdelistalla jo pitkän aikaa, ja nyt onnistuin pääsemään sinne. 

Lämmin ja helteinen kesäkuu oli tarkoittanut pitkiä työpäiviä kasteluletkun varressa. Paikan isäntä kertoi, että hän ei käytä sadettajaa, jotta rikkaruohojen kasvu ei villiintyisi. Vehreää ja kaunista ja siistiä olikin.
Tietoja puutarhan sivuilta:
"Aspegrenin puutarha polveutuu 1700-luvun pappilasta, ja koko alue on noin 5 hehtaarin suuruinen. Gabriel Aspegren toimi kirkkoherrana ja myöhemmin rovastina Pedersöressä ja Pietarsaaressa 1700-luvun jälkipuoliskolla. Hän oli varttunut hyödyn aikakaudella ja kannatti innokkaasti uusia maan- ja puutarhanviljelyn aatteita. Hän esimerkiksi toi ensimmäisenä seudulle omenan ja perunan."

Tihkusade saatteli meitä kierroksellamme, mutta kyllä käynti sen kastumisen väärti oli. Mainio paikka, jossa aikaa viettäisi pitempäänkin. Oppimista olisi paljon. 
Koulupuisto

Aivan vahingossa osuimme seuraavalla kävelykierroksellamme keskustassa sijaitsevaan Koulupuistoon. 
Tästä puistosta en tiennyt mitään, ja sen suurempi oli ihastus! 
Kauniit istutusvyöhykkeet hyöty- ja koristekasveja yläpihan sivuosissa, keskellä kuusien muodostama metsäpuutarha, ja alapihalla värikkäät ja tuoksuvat alueet ja lampi kulta-ahvenineen. Ja välitasossa ruusuja! 

Puutarhojen Pietarsaaressa kaikki kaunis on kävelymatkan päässä, kuten myös Vanha Satama ja Kittholmenin uimarantakin, jossa voi uittaa väsyneitä puutarhajalkoja😁