sunnuntai 9. elokuuta 2020

Itäinen kierros Loviisasta Ilomantsiin

Josko heinäkuun alun läntinen kierroksemme kului vesisateita kuunnellessa, oli itäinen Suomi meille säiden suhteen suosiollinen.

Loviisa
Reissun aloitimme Loviisaan ajelemalla. Katselimme kuinka rivakasti oli saatu kuntoon suola-aittojen kupeessa sijaitseva kahvila-ravintola, joka viime syksyn lopulla paloi lähes täysin. Jos ei olisi palosta tiennyt, ei olisi mitään huomannut. 
Ravintolan takana, vessojen luona oli nähtävissä hiiltyneitä hirsiä. 
Kirkon nurkalle oli avautunut ravintola Locale, joka mainion - ja väljän - aurinkoterassinsa ansiosta valikoitui ruoka paikaksi. Suosituimmat annokset oli loppuun myyty, mutta lehtipihvikin toki maistui. 

Kotka
Yöpymään ajelimme Katariinaan, Kuinkas muuten. Ja voi pyhä jysäys, että siellä oli porukkata! Toki meillekin sijaa riitti, mutta olipa autoa kerrakseen. "Rastafareissa" ei ollut ainoastaan matkailuautoilijoita, vaan myöskin asuntovaunuja useita, mitä muina kertoina ei ole nähtävissä ollut. Kaikki me kuitenkin hyvin parkkiruutuihin sovimme ja yö oli rauhallinen.
Puistokiertonset tietysti tehtiin. Ruokailemassa käytiin uudistuneessa Frans & Rosaliessa. 
Onnistuttiin saamaan pöytä, vaikka varausta ei ollutkaan ja kesämenu oli makoisa ja kaunis syötävine kukkasineen. 

Lappeenranta
Seuraava päivä kului Lappeenrantaa kierrellen. Hiekkalinna katsottiin. Se oli tynkä, koska ulkomaiset veistäjät puuttuivat, mutta vakeä oli paikalla paljon, sillä parkkipaikat olivat nyt matkailijoiden vapaassa käytössä päivän ajan. Yöpyminen oli kielletty. 
Uimarannan parkkikenttä sen sijaan oli sallittu, joten ilta ja aamu-uinnillle pääsimme ihanaan Saimaan veteen. 

Imatra
Etappina kylpylän rannat ja Lammassaari. Auringon paistaessa oli mukavaa kävellä rantoja ja käydä syömässä kylpylän terassilla näkymistä nauttien. 

Matka jatkui Joutsenon, Ruokolahden kierroksella ja tutustumalla Siikalahden lintujärveen,
jonka parkkipaikalla oli rauhallista yöpyä. 

Punkaharju
Matka jatkui Punkaharjulle, jossa tutustuimme metsämuseo Lustoon, vanhaan asemaan - jossa parhaillaan pysähtyi juna! - asemakartanoon, joka oli koristeellinen ja mielenkiintoinen historialtaan. 
Sielläkin törmäsimme Zachris Topeliuksen jalan jälkiin, sillä opastustaulu kertoi hänen retkistään harjun maisemissa. 

Savonlinna
Savonlinnassa viivähdyksemme oli pitempi. Yövyimme kävelysillan tuntumassa. Kiertelimme kasinosaaret, maistelimme Waahto olutta terassilla ja Mustan virran tuotteita Olavin linnan edustalla. Söimme muikku menun 
Muikkuterassilla ja kävimme risteilyllä, kotimaan matkailun hyväksi :) ja nautimme kaikesta täysin rinnoin auringon porottaessa. Uimahallin tuntumassa olevalta laiturilta pulahdimme veteen paikallisten sekaan ja juttua piisasi. 

Ilomantsi
Eteen päin, kohti Ilomantsin Möhköä. Tällä erää emme Mantassa käyneet, vaan etsiskelimme seudulla, rajan pinnassa sijaitsevaa pitkää hiekkaa... Löytymättä se vieläkin jäi, vaikka meidät voi varmasti bongata kaikista rajavalvonnan kameroista. 
Sen sijaan löysimme Lotinakosken ja oivallisen matkaparkin pusikoituneen järven lahden päästä. Monet patikkapolut lähtivät siitä ja tilaa piisasi. 

Nykyään ei näillä entisillä TVH:n levähdysalueilla enää vessoja, saatikka roskiksia ole, mutta ruokapöydät sentään monessa kuitenkin on, jos ei ole poltettu. 

Petkeljärven kansallispuistossa
 kävimme nauttimassa hiljaisuudesta ja vedellisistä maisemista. Tutustuimme entisöityyn korsuun ja juoksuhautaan, jotka kuuluvat rajan pinnan historiaan väistämättä. 

Kuusankoski
Taideruukki oli päämääränä radiosta kuullun haastattelun perusteella, mutta osuimmekin ensin Kettumäelle ja Kotiseututaloon, entiseen Kuusankosken tehtaan ylläpitämään kouluun, jonka on piirtänyt Lars Sonck. 
Parhaillaan siellä on Sonckin 150-vuotis juhlanäyttely, joka esittelee hänen valtavan tuotteliasta uraansa. 

Viimeisen yön taivas oli lumoava