tiistai 5. marraskuuta 2019

Tee ympäristöteko, älä Guukella!

Tulipa osallistuttua ilmastoseminaariin Lapinlahden Lähteellä. Kaunis perinnemaisema Engelin suunnittelemine rakennuksineen sopi mainiosti tapahtumapaikaksi ja vei ajatukset heti luonnon äärelle. Harmi vain, että Helsingin kaupunki on nyt tuota kulttuurimiljötä rahastamassa.

Kovasti on Lähteen porukka taistellut ja onnistunut aina vähän viivyttämään hankkeiden etenemistä, vaan nyt on pian jännät paikat. Vuoden alussa valtuusto päättää meneekö vanha sairaala-alue ulkomaisen sijoittajan käsiin, vai saako yleishyödyllisen hankkeen ehdotus kannatusta ja voiko toiminta jatkua paikallisten yhdistysten ja yritysten voimin. Alueella on töissä 200 ihmistä. 

Ilmastoseminaari pidettiin Puutarhanaiset ry:n 70-vuotisjuhlan merkeissä otsikolla Muuttuva ilmasto ja kotipuutarha. Puhujina Ilmatieteen laitoksen Kimmo Ruostekivi ja Ruokaviraston Kim Tilli sekä Oopperan mehilästarhuri Tuula Lehtonen, jokainen kertoen ilmastovaikutuksista oman ekspertiisinsä kannalta. 

On tulossa hyvää ja pahaa. Lämpenemisen skenaariot ilmatieteelliseltä kannalta osoittavat, että parissa vuosikymmenessä routa väistyy Oulun korkeudelle ja saamme nauttia eteläisistä kasvuoloista, paitsi että on pimeää ja ryöppyävän sateista. Maaperän kuivuminen ja rankat sateet luovat kasveille haasteelliset olot. 

Vapaat rajat ja kasvipassit

Ruokavirastosta viestitettiin EU:n vapaakauppa-alueen kiroista. Tuholaiset ja kasvitaudit nauttivat lämmöstä ja liikkumisesta. Vuoden alusta alkaen kasvien valvonta siirtyy tuottajille. Ilman kasvipassia ei ruukku- ja ryhmäkasveja saa myydä. Nettikaupan valvonnasta käytiin kova pulina. Ja tuli myös mieleen, että vaarallisia sähkövekottimia on lähiaikoina vedetty pois markkinoilta ennätysmäärä. Omavalvonnan piirissä nekin ovat. 

Mehiläiset, nuo kukkapenkkien intiaanit 

Lopuksi kuunneltiin kertomusta tarha- mehiläisistä ja hunajasta. Mutta ei siinäkään auvoisia näkymiä ollut. Kaiken maailman postimyynnistä on jo tuotettu mehiläisiä ja kimalaisia pölyttämään mm. mansikkaa. Mahdollisesti sen seurauksena on luontoon levinnyt kontukimalainen joka on haitallinen alkuperäislajille. Mehiläisille on käymässä kuin intiaaneille, kuolevat vieraiden tuomiin viruksiin, tai sitten menehtyvät vetisinä talvina homeeseen ja punkkeihin. 

Vaikka lämmön myötä ruusutarhat joskus saattavatkin kukoistaa englantilaisessa loistossa, ovat uhkakuvat myös moninaiset ja vaikeaa on lämpömittaria kylmempään puhallella. 

Ja lisäksi vielä lehdestä poimittu uutinen internetin ilmastohaitoista.
Jokainen googlaus päästää hiilipöräyksen, joka on automatkaksi muutettuna 16 metriä. Siinäpä haastetta nuorille ja vanhemmillekin, niin paljon nettiä tulee pyöritettyä päivittäin. Itse olen autosta luopunut ja säästän päivittäin noin 50 kilometrin matkan hiilijäljen (vähennettynä bussi-junan päästöt). Sillä kai saan blogata jokusen postauksen vuodessa, mutta tuo googlaus... Auts! Osuu pahasti.