sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Tarvitaanko myös Ihmiskuntauudistus?

Uusi vuosi toi mukanaan kuntaliitoksia ja kuntauudistukset ovat puheenaiheena aina vaan. Muutosten vuodesta puhutaan yleisesti muutenkin, kun arvellaan, ettei elomme peli tällä tavalla voi jatkua.

Mielenkiintoisessa kirjassaan Bohobusiness - ihmiskunnan voitto koneesta, kirjoittajat Cristina Andersson ja Jari Kaivo-oja valottavat näkemyksiä maailmantalouden vaiheista tällä hetkellä. Mielenkiintoinen teos kertakaikkiaan, vaikka pää pyörälle menikin välillä tekstiä seuratessa.

Kirja on jaettu kappaleisiin, jotka valottavat kehitystä mm. Tulevaisuuden, ihmisen, koneen ja työn kannalta. Tavallisen tallaajan tasolle tekstin vie kunkin luvun alun Synopsis sekä asianajaja Koppelon tapaus, joka etenee kirjan sisällön mukaisessa tahdissa.

Mielenkiintoisin ja tajuntaan iskeytyvä ajatus löytyy mielestäni kirjan loppupuolelta, jossa vedetään yhteen nykyisen maailmantalouden ja yrittämisen mahdollisuuksia ja avataan uusia Boho-näkemyksiä. Tarvitaanko kenteis Ihmiskuntauudistus, kun todellisuus ja tilastot näyttävät, että työ, siten kun se tällä hetkellä ymmärretään, nykymallissa ei suinkaan lisäänny.

Tekniikka ja robotiikka ovat jo aikapäivää sitten vapauttaneet ihmisiä rutiininomaisesta toistotyöstä, joka kuitenkin on muodostanut hyvin suuren osan teollisista työpaikoista. Ja ajatelkaapa mitä on tulossa ja on jo; 3D-tulostamista, leikkausrobotteja ja uutisrobotteja yms.

Mitä tilalle? Bohottajat valottavat uutta mahdollisuuksien kenttää: "Ihmiselle jää voittaminen. Ainutlaatuisten hetkien - kokemusten ja elämysten - luominen. Yhteisyyden rakentaminen ja hengen luominen".
Kirjan mukaan "hyvä fiilis, vapaa ja avoin tiedon kulku, luovuuteen kannustaminen, voimaannuttaa ihmiset tekemään vaikuttavia aloitteita".

Teknologia tuo jatkuvasti kehittyessään voimakkaita, ennalta ennustamattomiakin, muutoksen tuulia, globaalia linkittymistä ja nopeita yhteyksiä. Keksijöiden mahdollisuudet ovat monet ja aikaansannokset nopeasti  levitettävissä. Mielenkiintoista on seurata talouden kehitystä ja uusien innovaatioiden ryöppyä tämän teoksen valossa. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun piipahdit ja jätit terveisiä :)