keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Ilta Maalaistentalossa
Syksyn riennot pyörätivät käyntiin. Osallistuin Juustopöydän syksyn ensimmäiseen pienjuustoloita esittelevään tapahtumaan, joka pidettiin MTK:n upeissa kokoustiloissa aivan Helsingin keskustassa. Jo poikkeuksellinen mahdollisuus päästä tutustumaan historiallisen Maalaistentalon tiloihin houkutti, puhumattakaan maisteltavista kotimaisten pienjuustoloitten maukkaista herkuista.

Illan kuluessa kuulimme Outi Kolattu-Tolvan omakohtaisen ja hauskasti kertoman esitelmän pienjuustolan arjesta. Saimme myös hyväntuulisen ja realistisen kurkistuskulman suomalaisten juustonvalmistajien arkeen. Pienjuustolan työ on palkitsevaa, mutta vie tekijöiltään kaiken käytettävissä olevan ajan, ja vastaa sikäli täysin mielikuvaani myös perinteisen pienviljelijän arjesta.

Ilta huipentui juustojen maisteluun. Tarjolla oli monenlaista herkkua appelzellerista tilsittiin sekä valko ja sinihomejuustoihin. Omaksi suosikikseni osoittautuivat tällä erää Kolatun valkohomejuusto Verneri sekä Herkkujuustolan tilsit-tyyppinen Hilma Hyviä olivat myös Kolatun paistettu munajuusto Ruska sekä cheddar-tyyppinen Valdemar.

Mukava ilta. Kotiutuminenkin onnistui lähes nappiin. Ehdin kuin sattumalta juoksujalkaa asemalla odottelemassa olevaan Z-junaan, jonka kyydissä pääsin nopeasti ja yhdellä istumalla kotiasemalle saakka. Bussia jouduin jonkin aikaa odottelemaan, mutta keli oli leuto ja lämmin ja vatsa täynnä, joten mikäs siinä oli odotellessa.