torstai 22. maaliskuuta 2012

Tienviittana Via Vitae

Tämän viikon olen saanut nauttia Siuntion Hyvinvointikeskuksen Tules-niskakurssista. Olen saanut "lomaa  arjesta", paljon uutta ajateltavaa sekä tutustunut uusiin ihmisiin, joiden kanssa jakaa kokemuksia ja oppia erilaisista elämäntarinoista. Päiviin on mahtunut paljon luentoja ja erilaisia harjoitteita, uintia, saunomista ja ennen kaikkea mahtaman terveellisiä ja maukkaita ruokailuhetkiä.

Viikon ohjelmasisältö on poikennut suuresti siitä, mitä olin mielessäni kuvitellut. Alkuperäisen odotteeni mukaan luulin tulleeni jumppakurssille, jossa päivät täyttyisivät erilaisista liikunta- ja kuntosaliharjoitteluista. Varsinaista saliliikuntaa täällä on ollut  vähän, sen sijaan hoito-ohjelmassa on käsitelty ihmistä kokonaisuutena. Olen kuullut luentoja mm. unen merkityksestä, kivusta sekä kipumekanismeista ja kivunlievityksestä toiminnan ja ajattelun avulla. Kaiken kaikkiaan täällä korostuu ajatus ihmisestä psyykkis-fyysisenä kokonaisuutena. Mielenkiintoinen oli mm. psykologin vetämä ryhmäkeskustelu, jossa suuntasimme kulkumme ympäröivään aurinkoiseen maisemaan, tutustuimme Siuntion kirkkoon ja vedimme keskustelut kirkkomaalla. Sattumalta saimme poikkeuksellisen mahdollisuuden päästä kirkkoon sisälle, sillä valmisteilla olivat hautajaiset. Ryhmämme paikallinen jäsen tiesi kertoa, että vainaja olisi täyttänyt toukokuussa sata vuotta.

Kuntoutusohjelmassa on pureuduttu paljolti omien tuntemusten kuunteluun. Meitä on haastettu miettimään mikä on elämässämme hyvää ja tärkeää ja tukeeko päivittäinen toimintamme sisimpiä tuntojamme. Tiedostaminen on tietysti tärkeää, mutta ei suinkaan ole helppoa, eikä edes mahdollista, muuttaa elämänsä sisältöä oman toiveasteikkonsa mukaisesti. Ajatuksiaan kuitenkin voi muokata ja pienin askelin kenties myös kääntää elämänsä suuntaa haluamalleen uomalle. Itsetuntemus lieneekin tämän aloitusjakson tarkoitus, niskalihasten vahvistamiseen laaditun harjoitusohjelman opettelun lisäksi.

Itse varsinainen asia, harjoitusohjelma, on ollut miellyttävä yllätys minunlaiselleni laiskalle liikkujalle. Niskan syvien lihasten vahvistaminen selkeitten, professori Ylisen tutkimukseen perustuvien kuminauhaharjoitteiden avulla tuntuu mahdolliselle toteuttaa. Kela-kuntoutus edellyttääkin sitoutumista harjoitteluun kolme kertaa viikossa. Neljään jaksoon, vuoden ajalle, jaoiteltu ohjelma asettaa myös kätevät mittauspisteet matkan varrelle ja näyttää helposti, onko töitä tehty vaiko ei. Kaiken kukkuraksi hommaa seurataan Kelan GAS-lomakkeella, joka liitetään loppulausuntoon, joka tehdään ensi vuoden maaliskuussa.

Nyt on aika rientää ruokailuun, ennen seuraavaa "yhteislähtöä", jonka aiheena on Terveysliikuntasuositukset sekä Tules-liikunta. Saamme lenkille mukaan sykemittarit, henkilökohtaiset sykearvot mitattiin juuri äskettäin polkupyörätestissä, ja suuntaamme kohti sateiselta näyttävää peltomaisemaa.