keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Etevä vedätys - lailliset keinot!Olen minä itselleni luvannut, että täällä Leelian lepotuolissa en ikäviä asioita käsittele. Kukkia vaan ja mukavia rientoja. Mutta nyt on nuuskaa nenässä niin paljon ja savu tupruaa korvista, että sähistävä on.

Toisenlaisen frendin äitinä olen ollut ikionnellinen kun kuopus yht'äkkiä yllättäen muutama vuosi sitten sai soluasunnon Etevan ryhmäkodista. Herttainen paikka, mukavat ohjaajat ja tuttuja kavereita yläkerrassa. Kallishan se eläkkeen saajan tuloihin nähden on, mutta ohjattu ja turvallinen pesä. Soluhuone, noin kymmenen neliötä ja yhteinen olohuone ja keittiö, vähän niinkuin itselläni oli Joensuun Rantakylässä opiskelujen aikaan. Hyvä on ollut siellä harjoitella elämisen taitoja. Laatia kauppalistaa ja opetella ruuan valmistusta, siivousta ja pyykkäystä, sitä kaikkea mitä elämässä on tehtävä, vaikka olisikin kaksikymmenvuotias nuoren miehen vonkale, jota naisten hommat ei kiinnosta.

Nyt vuoden alusta tuli ryppy tähän rakkauteen. Kuntayhtymä-palveluntarjoaja ilmoitti laatineensa lisämaksuluokat 1 ja 2 asunnon tarjoamista palveluista, joista kaikkein hupaisimpana "harrastusvälineet ja lehtien lukeminen". - Ilmoitus on herättänyt kysymyksiä epäselvyytensä vuoksi, kertoi yrityksen palvelupäällikkö kun asiasta soitin ja utelin. Minä puolestaan 'kiittelin' kekseliästä maksuluokkien määrittelijää, kun on äärimmäisen vaikeaa olla käyttämättä vähintään neljää lisäpalvua, 35 €/kk, kun 1. hygieniasta pitää huolehtia, 2. vessassa käydä, 3. pyykkiä pestä ja 4. rummussa pyykit kuivata, kun muita kuivaustiloja ei ole tarjolla. Langatonta verkkoa ei ole tarjollakaan ja ainoat lehdet taitavat olla ilmaisjakeluita. Harrastusvälineet lienevät Afrikantähti ja Twister, jotka nekin on jonkun nuoren vanhempi asuntoon lahjoittanut.

Ei tässä auta kuin pienen ihmisen taas ihmetellä tätä tulonsiirtovillitystä eläkkeen saajilta ja vammaisilta kuntien ja kuntayhtymien ja muiden pohjattomien hallintokoneistojen taskuun. Kyllä palvelulla tietysti hintansakin on, en minä sitäkään kiellä, mutta kyllä tuo kulutettu sähkö, pesuaineet ja wc-paperi tulee moneen kertaan maksetuksi ylläpitomaksuissa joita on joko 4,5 €/pv eli yksi lämmin ateria (itse tehty) tai 9,5 e/pv kaksi lämmintä, itse tehtyä ateriaa. Olen minä jo liki kolmekymmentä vuotta perheen ruokahuoltoa pyörittänyt ja tiedän, että kun panostaa kympin päivässä elämiseen, niin siihen mahtuu Fairy-pullokin silloin tällöin, tai saippua ja shampoo. Asunnon vuokrastakin kuntayhtymä kerää sievoisen potin 500 €/kk ja vedestä tietysti maksetaan erikseen. Niin että muistaako kukaan mikä se olikaan se takuueläkkeen määrä? Ja mitä tarkoittaa vammaispalvelulain henki:
"Aina tulee muistaa vammaispalveluilain tarkoitus edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäistä ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä (VPL 1 §)".

Jos nuoren ihmisen tulot laskutetaan vuokrana, kermaperunoina, pesuaineena ja pefletteinä, niin onko se yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä toimimiseen kannustavaa menettelyä? Kyllä PKN lauloi niin sydämeen sattuvasti "aina mun pitää"... Nyt siihen voi lisätä Aina mun pitää maksaa! Eipä kulu näiden nuorten rahat tupakkaan, viinaan tai villeihin naisiin, siitä pitää huolen Etevä vedätys.