sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Kirjan sivuilta Intian helteeseen: The Mango Season


Löytyipäs mukava kirja! The Mango Season on Amulya Malladin toinen kirja ja kertoo elävästi nuoren, vaille kolmekymppisen Priyan tarinaa. 

Kirjan Priya on, samoin kuin kirjoittajakin, valmistunut insinööriksi Intian Hyderabatissa ja muuttanut sitten työn perässä Amerikkaan. Ilmankos tarinointi on luontevaa ja helppolukuista sekä mukaansa tempaavaa.
Priya on ollut Intiasta poissa seitsemän vuotta ja palaa nyt perheen luo kertoakseen tulevasta aikeesta mennä naimisiin amerikkalaisen Nickin kanssa. Asiaa on kuitenkin vaikea pukea sanoiksi, kun perhe onnesta soikeana esittelee perinteen mukaisia ihanteita oikeakastisen intialaisen miehen löytämisestä ja innokas äiti järjestelee tapaamista sopivan, valmiiksi katsotun hyvätuloisen ja komean sulhasehdokkaan kanssa. 

Yhteentörmäystä ei voi välttää. Priya kuitenkin hylkäämisen pelossa viivyttelee totuuden kertomista, suostuu jopa seremoniaan, jossa sulhaskandi tulee tutustumiskäynille.

Ja taas kerran, intialaiseen tapaan, valmistetaan suvun suurella naisjoukkiolla mangopikkelsiä. Valitaan juuri oikean makuisia, hieman kirpakoita vihreitä mangoja torilta, raahataan niitä kilokaupalla helteessä ja puhua poristaan kaikenmoisia suvun juoruja säilömisen lomassa.

Aivan ihastuttava tarina, joka kertoo paljon intian kulttuurista, edelleen merkittävästä kastiajattelusta sekä uuden sukupolven kaksijakoisesta suhtautumisesta perinteiseen, ennalta sovittuun avioliittoon. Priyan ja Nickin välinen sähköpostittelu kertoo myös omaa kieltään. Miten vaikeaa onkaan kertoa suuren pettymyksen mukanaan tuoma asia, kun onkin silmätysten omien vanhempiensa kanssa. Kuinka paljon helpommalla olisi päässyt, jos vain olisi ilmoittanut asian kaukaa, meren tuolta puolen, niin kuin moni ystävä on tehnyt. 
Priya pääsee maaliin viestinsä kanssa. Tulee torjutuksi, suututtaa isän ja isoisän pahanpäiväisesti ja kokee ja oppii monia yllättäviä asioita. Rohkaisu ja kannustuskin tulevat arvaamattomalta taholta. Ajat muuttuvat ja ihmiset niiden mukana. 

Mukavaa ja lämmittävää luettavaa kun pakkanen paukkuu liki kahdenkymmenen asteen nurkilla ikkunan toisella puolella. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun piipahdit ja jätit terveisiä :)