torstai 23. tammikuuta 2014

Hulvattomat autoreissut Britanniassa ja Ranskassa

Voi miten ihmeellinen on internetin maailma! Twitterin kautta sain vinkin ennalta tuntemattomasta, mutta riemastuttavan taitavasta kirjailijasta nimeltä Ben Hatch. Brittiläinen Hatch on kirjoittanut matkaoppaita sekä kovasti kehuja saaneita koomisia tarinoita elämänsä värikkäistä vaiheista.
Eikä minun kauaa tarvinnut syventyä hänen tuotantoonsa  kun jo syttyi kiinnostuksen kipinä. Vai miltä kuulostaa riemukas "Ollaanko jo kohta perillä?"- Britannian ympäriajo pienten lasten kanssa täpötäydessä Vauxhall Astrassa lapsiystävällisia matkakohteita kartoittaen tai "Reitti Roueniin"- kiertoajelu Ranskan auringossa aromikkaalta juustolta löyhkäävässä Passatissa.

Minä olin heti myyty tämmöisten aiheiden edessä ja tutkailin kirjojen saatavuutta täällä meillä. Kumpaakaan ei ole käännetty suomeksi, eikä myöskään muita Hatchin teoksia, mikä on suuri harmi. Onneksi maailma on avara ja sain kirjat tilattua netin kautta. Kindlen kautta ekirjat voisi ladata luettavaksi nopeasti, mutta minä tykkään hypistellä sivuja, ja pokkareitten saavuttua onkin riemua on riittänyt.


Are we nearly there yet?
Hatchin hulvaton matka taittuu pitkin poikin Britanniaa perheen yhteisellä automatkalla erilaisia turistikohteita kierrellen. Hersyvien sattumusten ohella kirjan sivuilta löytyy mukavasti tietoa historiasta ja kunkin maanosan merkkihenkilöistä.

Tarinasta tekee aivan omanlaisensa arkipäivän kommellusten värikäs kuvaus. Tällä kirjailijalla on poikkeuksellinen lahja kertoa herkästi ja intiimisti tarinaa, jossa elämäntapahtumat ja muistot solmiutuvat koskettavaksi kokonaisuudeksi. Olenkin kummastuttanut junassa kulkijoita vuoroin hihittelemällä ja väliin silmistä vuotavaa vettä kuivaillen.

Road to Rouen
Tässä kirjassa matkataan pitkin poikin Ranskaa. Lapset ovat jo isompia ja heillä on omat vakaat mielipiteensä ja mieltymyksensä. Tylyn tuomion saavat niin haisevat juustot kuin oudoilta maistuvat makkaratkin, puhumattakaan kummallista nähtävyyksistä.
Monenmoista ristiaallokkoa tulee vastaan aasivaelluksella, kanoottiretkellä ja loputtomilla 'linnareissuilla', joihin lapset tuskastuvat totaalisesti.

Aurinkoisten maisemien sekä viinin ja laventelin tuoksun ohessa lukija pääsee osalliseksi myös navigointiongelmiin, vaimoväen kartan lukemisen vaikeuteen ja muihin parisuhteen kiemuroihin.

Lapsiperheessä harmonian ylläpitäminen ei ole aina helppoa ja elävästi voin tuntea nahoissani tuon kitinän ja kiukuttelun myötä kiristyvän ilmapiirin sekä väsymyksen (ja viinin) laukaiseman loputtoman kuittailukierteen.

Ranskan elämyksellisyys lepää vahvasti kauniin luonnon, hyvän viinin ja maukkaitten juustojen varassa
- ja sehän minua miellyttää.

Näistä linkeistä löydät kirjat pokkareina tai eKirjoina:
http://cdon.fi/kirjat/hatch%2c_ben/are_we_nearly_there_yet-14356686
http://cdon.fi/e-kirjat/hatch-ben/road-to-rouen-23746514