sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Hellepäivän sienisaalis


Tulipa sittenkin käytyä sienestämässä! Eilinen hellepäivä ei kyllä lainkaan muistuttanut perinteistä sieniretken säätä, mutta sen mukavampaa oli. Sipoonkorven Fiskträskin tuntumassa oli hyvän sienimaaston lisäksi kaunista ja rentouttavaa liikkua.

Saaliiksi sain kirpakoita rouskuja, joista vanhoja tuttuja olivat haapa-, karva- ja kangasrouskut. Lisäksi keräsin talteen satapäisen (kalajuttu?) armeijan pikkurouskuja, jotka tunnistettiin tarkalleen vasta kotona sienikirjan sivuilta. Olen noita pikkurouskuja pitänyt aina kangasrouskun muunnelmina ja kerännyt niitä toki ennenkin. Lisäksi koriin laskeutui haperoita sekä nuoria ja puhtoisen valkoisia lampaan kääpiä, jotka valmistin äidiltä kuulemani ohjeen mukaisesti vain voissa pannulla paistaen ja suolaa päälle ripotellen. Kyllähän ne syödyiksi tulivat, mutta en hirveän paljon niihin ihastunut.

Herttaisen näköisiä olivat maastosta pilkistelevät minisienet, joita oli siellä täällä näkyvissä todella paljon. Nuppineulan pään kokoiset punaiset pisteet pilkottivat vihreässä sammalessa kuin neulatyynyyn pisteltynä. Kaiken kaikkiaan tuntui siltä, että paras sienisato on vasta tulossa. Ainoastaan haapa- ja kangasrouskut olivat kunnollisen kokoisia, ja lähes kaikki muut sienet vasta lakkiaan kasvattamassa. Pikkuruisista pikkurouskuista ja punahaperoitten lakeista saisi suloisen näköistä pikkelsiä, mutta pelkkä kauneus ei riitä, inhoan kaikkia kokeilemiani sienipikkelsiohjeita ja ryöppäsin ja suolasin koko saaliin sekasienisalaattia ja lihamurekkeen lisukkeita ajatellen.

Samalla sienireissulla tuli päivitettyä myrkkysienitietoutta. Todella paljon maastossa oli suippumyrkkyseitikkejä ja erilaisia kärpässieniä ja mustarouskuja. Pulkkosienistä luettiin kotosalla, niitä kerrottin käytetyn aikoinaan ruokasieninä, mutta nyttemmin ei suositella ollenkaan. Ne saattavat aiheuttaa syöjälleen yliherkkyyden, myrkky kertyy elimistöön ja aiheuttaa veren punasolujen hukkaa.

Uskomaton syyssää on jatkunut koko viikon, mutta tänään on pilvinen päivä ja aamupäivällä ripsutteli vettä. Sienet kasvavat metsissä kohisten.