sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Aurinkoinen kevätretki Moision kartanoon


Eilen teki juustotätien ryhmä kevätretken yhteen kartanomiljöidemme varhaisimmista kohteista; Moision kartanoon. Engelin suunnitteleman kartanon (1820) tarina on mielenkiintoinen ja siihen liittyvät monipolvisella tavallaan Suomen historian varhaiset vaiheet sekä itsenäisyyden ajan mukanaan tuomat mullistukset.

Seuramme luonteen mukaisesti saimme aluksi maistella paikkakunnan laadukasta ja laajaa juustotarjontaa mm. läheiseltä Paavolan kotijuustolalta ja Polven juustolalta sekä maistelun kruununa Mustilan viinitilan makoisia marjaviinejä. Niistä suosikikseni nousivat karpalolla taitettu herukkaviini Koppelon kujerrus sekä puolimakea viherherukkaviini Syysunelma.

Maistelun jälkeen kuulimme kattavan esitelmän kartanon historiasta aina sen alkuvaiheesta 1600-luvulta tähän päivään. Monenlaista vaihetta on Elimäen sekä kartanon historiaan kuulunut. Mielenkiintoista oli saada tiedää af Forselles- sekä Wrede-sukujen vaiheista ja vaikutuksesta kartanon historiassa.
Kierros kartanon kauniiden ja värikkäiden huoneiden läpi kohotti tunnelman juhlavaksi. Kierroksella näimme paljon kansakuntamme historian merkittävien taiteilijoiden töitä. Näkemämme näyttely koostui Pentti ja  Seija Hasun kokelmaan, jossa on paljon töitä mm. Wäinö Aaltoselta, Ville Vallgrenilta ja Jussi Mäntyseltä. Tänä päivänä kartanoa emännöi edellä mainittujen tytär Anne Hasu, joka on luonut mainion yhdistelmän taidetta, kauneutta ja tunnelmaa. Tilan,  jossa on juhlavaa viettää niin häitä kuin pyöreitä vuosia taikka käydä katsomassa ja kuuntelemassa mielenkiintoisia tarinoita kartanon vaiheista.

Linkit:
http://personal.inet.fi/taide/moision.kartano/
http://www.elimaenkartanot.fi/Moisio.swf
http://www.mustilaviini.fi/
http://www.kymi.fi/fi/tapahtumia-a-kulttuuria/service/149