tiistai 1. marraskuuta 2011

Vihreän saaren puutarhoissa - ja rannoilla: Saõ MiguelNopeasti vierähti viikko Saõ Miguelin saarella! Capelas, pohjoissaarella sijaitseva pieni kylä jäi lämpimästi mieleen. Viikkoon sattui sadetta ja paistetta, puistokävelyitä ja kaupunkiretkiä ja kukkia kaikenmoisia.

Hortensia, Azoreitten kansalliskukka valloitti vielä kaikki tienpientareet sinisestä punaiseen ja valkoiseen vaihtelevine kukkineen. Myös Madeiran kansallis- eli Kolibrikukkaa näkyi runsaasti etenkin puistoistutuksissa.

Valasretki merellä kesti neljä tuntia ja tuotti kolmen eri delfiinilajin bongauksen, mutta valas jäi vielä näkemättä. Samalla viikolla oli joku retkikunta valaan kyllä nähnyt, mutta meiltä se pysyi piilossa.

Paras maistettu ruoka oli Furnaksen vulkaanisissa höyryissä kypsytetty Cozido, joka sisälsi jamssia, perunaa, porkkanaa, kaalia, verimakkaraa, sian ja naudan lihaa sekä lammasta. Jälkiruokana tarjottiin saaren omaa ananasta ja tietysti se expresso sormustimen kokoisesta kupista.

Kaksoisjärville suuntautunut retki sujui enimmäkseen pilvessä. Sankka sumu verhosi jylhimmät näkymät, mutta alempana rinteessä näimme Sete Cidadesin lähistön järvet, joista suurempi heijastelee taivasta sinisyydellään ja toinen on vihreä, ympäröivän metsän värejä peilaten.

Jäi sellainen olo, että paljon on vielä näkemättä. Ollakseen niin pieni saari, Saõ Miguel käsittää useita erilaisia ilmanaloja ja maisemia. Aina löytyy kolkka jossa aurinko paistaa. Haaveeksi jäi uusi matka, jolloin aivan ehdotonta olisi vuokrata auto ja asua Ribeira Grandessa.

Mielikuvissani saari oli metsäinen smaragdi Madeiran tapaan. Minut yllätti lehmien suuri määrä, 137 000, ja sitä myötä maisemien laidunmaisuus, joka muodosti hauskan vihreän eri sävyjä sisältävän tilkkutäkin kun lohkot oli eroteltu toisistaan pensas- tai kiviaidoin. Tulonsa saarikin pääasiassa meijerituotannosta, maissin viljelystä ja tietysti turismista. Vielä on jäljellä myös joitakin ananasviljelmiä ja teetehtaita.

Linkkejä:

http://www.magical-azores-islands.com/terra-nostra-sao-miguel-azores.html
http://www.azores.com/
http://www.futurismo.pt/futurismo/
http://www.azorit.me/kaksoisjarvet
http://www.azores-islands.info/uk/places/sao-miguel/ribeira.html