sunnuntai 21. helmikuuta 2010

"Ronttikymppi ja kuplakorkki"

Aamut ovat alkaneet vauhdikkaasti Olympiaradion pauheessa. Mahtoiko se lie olla viime torstaiaamu, kun kello kuuden huuto oli valtava selostajan tuulettaessa Peetu Piiroisen paippilaskun hyvää onnistumista. Vieras laji, ihmeellisen eksoottiset termit ja aamuvaikkuiset korvat saivat heräilevissä aivoissani aikaan ihmeellisiä assosiaatioita kun kuulin hyppyjen nimet miten sattuu.

Kisoja on meillä seurattu muutenkin ja menestystä tietysi toivottu kovin. Vielä se antaa odottaa itseään. Ehkä jääkiekossa vihdoin natsaa, joko naisten tai miesten, tai mielellään kummankin joukkueen osalla.

Herätyksestä ja bussimatkasta selvittyäni olen lueskellut junassa Gaile Parkinin kirjaa Kigalin kakkukauppa. Kirjan päähenkilö Angel on Tansaniasta kotoisin oleva nainen, joka miehensä työtehtävien vuoksi on muuttanut perheineen Ruandaan ja perustanut kakkukaupan. Leipomusten lomassa Angel tarjoilee kaardemummalla maustettua maitoteetä ja jutustelee asiakkaittensa kanssa elämän menoa pohtien. Siinä samassa hän ratkoo ihmisten arkipäiväisiä ongelmia levolliseen tapaansa. Tähän mennessä kirja on ollut mukavaa luettavaa. Tyyliltään se muistuttaa ehkä hiukan Mma Ramotswe -kirjoja.