sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Kevät alkoi! Puutarhakirjoja ja -unelmia


Kevät on virallisesti julistettu alkaneeksi, sillä Puutarhanaisten perinteinen puutarhakirjojen ilta pidettiin menneellä viikolla. Tämä oli jo kolmas kerta kun osallistuin, ja kyllä oli taas mielenkiintoista.

Ilta alkoi mukavasti jutustellen, jo löytyy porukasta tuttuja, ja valtavan kauniita ja makoisia tarjoiluja maistellen. Sitten siirryttiin kuulemaan esityksiä. Taas kerran oli väkeä tullut paikalle melkein täyden auditorion verran, ja olipa mukaan uskaltatunut jälleen muutama mieskin.

Sonja Lumme aloitti illan varsinaisen ohjelman ja kertoi uuden kirjansa Sonjan yrttitarha taustatyöstä ja mielenkiintoisista perinneyrteistä. Erittäin mielenkiintoiselta tuntui Hiittisissä sijaitseva Rosalan viikinkikeskus, jossa vaalitaan viikinkiaikaisia yrttejä kuten väinön putkea (arc angelica), joka on latinankielisen nimensä saanut vissisti kaikkivoipaisuutensa ansiosta, arkkienkelin maan päälle tuomaksi kun on ihmeyrttiä ajateltu. Myös oliiviyrtti vaikutti houkuttavalta.

Tärkeää tietoa tuli myös, kuten se, että ranskalaisen rakuunan korvikkeeksi käyvän rohtosamettikukan juuristolla on maata tervehdyttävä vaikutus. Juuristo torjuu esim. sukkulamatoja, jotka vaivaavat tomaatteja. Basilika taasen sopii samaan purkkiin chilin kanssa, edistävät toinen toisensa kasvua. Oikein kaunis basilikalajike on Afrikan blue.

Heini Koskula Biotuksesta kertoi biologisesta torjunnasta. Monenlaista ötökkää näimme. Mieleen jäi päällimmäiseksi harsosääskipetopunkki, joka on oikein ahkera monitoimityöläinen. Se maiskuttelee suuhunsa muidenkin kuin kasvien vainolaisia. Esimerkiksi käärmeen suomujen alle pesivät käärmepunkit se einehtii mielellään ja kanoja vaivaavat punkit ovat myös sen herkkua. Vaikuttava oli myös ajatus 50 tai 250 miljoonan ötökän toimituserästä! Toivottavasti eivät pääse paketeistaan livistämään, jo pelkkä ajatus saa ihon kihelmöimään.

Stadin puutarhuri Jan Liesaho kertoi luonnonmukaisesta viljelytyöstään Herttoniemen kartanon mailla. Pellon laidassa on kuulemma kesäkuukausina torstaisin kaikille avoimet markkinakojut, joista saa käydä ostamassa satokauden luomutuotteita. Mielenkiintoinen tieto, jonka talletan korvan taakse. Muulta osaltaan menevät Sadin puutarhurin herkut ravintola Juuren patoihin ja kattiloihin. Ehkäpä niitä pitää mennä maistelemaan myös sinne.

Lopuksi Päivi Rahikka Via Gardenista kertoi luonnonmukaisen puutarhan suunnittelusta. Minun ennakkokäsitykseni luomupuutarhasta taisivat olla aivan liiaksi luonnonmukaiset. Kovin juhlavilta ja laitetuilta nämä puutarhat vaikuttivat. Olin ehkä odottanut näkeväni enemmän kukkaketoja ja vapaata rehotusta, mutta Päivi mainitsikin, ettei luonnonmukaisuuden tarvitse näyttää luomuliisan heinämättäältä, vaan luonnonmukaisuus voi toteutua sopivilla materiaaleilla ja kasvivalinnoilla. Tosin sanoen luonnonmukainen puutarha saa näyttää aivan niin paljon laitetulta kuin vain haluaa, kunhan valitsee lähitaimiston kestäviä lajikkeita ja suosii kotimaisia kivimateriaaleja.