tiistai 30. joulukuuta 2014

Valkeasta joulusta loskaiseen uuden vuoden aattoonHui, millaista olikaan pitkästä aikaa kävellä reilun 15 asteen pakkasessa junalta töihin, nyt joulun jälkeisenä maanantaiaamuna. Posket punaisena sai tarpoa rivakasti ja silti ehti kylmä kirpaisemaan sormia ja varpaita - mokomalla matkalla.

Tänään, tiistaina oli jo toisenlainen keli. Lunta pyrytti päin kasvoja vaakatasossa ja pakkasta oli enää vain kaksi astetta. Kovat ovat nyt kelien vaihtelut.

Ennen joulua odotettiin jännityksellä saadaanko lunta lainkaan. Minua helpotti, kun lumi vihdoin satoi aaton aattona. Nimittäin lentokoneessa, kun palailimme Espanjan reissulta, istui takanamme pieni poika, joka vahtasi silmä tarkkana lentokentän tilannetta. Voi sitä pettymystä, kun maa oli musta! Ei hiihtoa, ei pulkkamäkeä, ei mitään kivaa...
Mahtavaa siis, että joulusta tuli valkoinen ja mukavan leuto pakkastenkin suhteen. Aurinko pilkahteli ja mäenlaskukelit olivat varmasti mitä parhaimmat.

Tuli minunkin sentään käveltyä perinteinen aattoillan kinkunsulattelulenkki, vaikka pakkasta iltahämärässä jo12 astetta olikin. Mukavaa oli pyörähtää ulkosalla ja katsella ihmisten laittamia valoja ja kauniita koristuksia ikkunoissa ja pihoilla. Herttainen joulu. Tunnelmallista, kyllä lumessa oma viehätyksensä on.

Lunta onkin nyt lyhyessä ajassa satanut sen verran reippaasti, että tämän melkoisen lauhtumisen ja loskaisen sateen se hyvin on kestänyt. Saapa nähdä, kuinka käy uuden vuoden juhlinnan jälkeen, sulaako pois vai ilahduttaako valollaan pitempäänkin.

Tarkoitus on mennä seuraamaan kotoista, kaupungin järjestämää, ilotulitusta viime vuotiseen malliin. Toivottavasti keli ei ole kovin suttuinen, etteivät rakettien ruusut ampaise näkymättömiin sumun keskelle.

Lux Helsinki 4.-8.1.

Sunnuntaina alkaa Helsingissä valon viikko. Lux Helsinki on myös minulla käyntikohteiden toivelistalla ja tähyänkin viikon varrelta sopivaa keliä, jossa olisi mukava kiertää katselemassa mahdollisimman monta kohdetta.

Viime vuoden parhaaksi äänestin Tuomiokirkon Corazonin, saapa nähdä mikä teoksista nousee mieluisimmaksi tällä kerralla.