sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Kirjasta kirjaan - ihana Carl Larsson

Kävi kuten uumoilin, yksi kirja johti toiseen, tai tässä tapauksessa kahteen.

Ville Vallgrenin ABC kirja johti minut tutustumaan lähemmin ruotsalaisen taiteilijan Carl Larssonin teoksiin ja elämään.

Pariisin ajoistaan ihanasti tarinoiva Ville V. kertoo kirjassaan rempseistä taiteilijailloista Montmartella, "tois puol jokkee", eli Seinen vasemmalla rannalla, River Gauche'n puolella kaupunkia. 

Siellä Vallgrenin seurassa kokoontuivat mm. Albert Edelfelt, August Strindberg, Karl Fazer, Gunnar Berndtson sekä Carl, eli tuttavallisesti, Calle Larsson.
 
Pariisista Ville lähti vaimonsa Antoinetten kanssa vierailemaan eteläisen Ranskan pikkukylään Greziin Callen luo. Siellä Larsson oli kohdannut Karin Bergöön, tulevan vaimonsa, ja ylisti kovin seudun kauneutta ja inspiroivaa ilmapiiriä ja houkutteli tulemaan pois koleasta Pariisista. 

Näin minäkin lämmön kaipuussani olen tarttunut houkutukseen ja tutustunut lähemmin Larssonin taiteeseen ja elämän vaiheisiin Grezissä ja Ruotsin Sundbornissa.

Lähinnä Ruotsin aikoihin keskittyvä kirja Muistoja, kuvia sisältää runsaasti sitaatteja Larssonin useista kuvateoksista, joissa hän kertoo ja kuvittaa perheensä elämää lämpimällä tavalla. Minulle hänen ahkera kertoilunsa, kuvakirjojen julkaisu ja kotoisa tyyli vertautuu nykyajan blogeihin ja erilaisiin kuvapalveluihin. Näitä hän olisi saattanut aikanaan käyttää kekseliäästi, ennakkoluuloton ja taitava viestijä kun oli. 
Larssonin nimen ja käden jäljen tunnistin entuudestaan iloisten ja värikkäitten postikorttien, Topeliuksen Välskärin kertomusten ja joidenkin satukirjojen kuvituksista. Nuo kuvat - ja kirjat - palautuivatkin mieleeni kirjoista kuvia selatessa.

Leppoisasti sujuvat päivät paukkupakkasista plussakelin tuomiin loskaisiin tunnelmiin, mm. monista matkoista ja matkalaisista kertoviin kirjoihin hautautuneena.