torstai 2. maaliskuuta 2017

Samppanjat ja Cava juustotarjottimen seurassaJuuston ja samppanjan yhdistäminen ei äkikseltään ole tullut mieleeni, mutta nyt on siinäkin asiassa oppia saatu ja hyviä yhdistelmiäkin löytynyt.

Ohjausta asiaan sain mitä parhaimmalta taholta, kun viiniguru ja armoitettu gastronomian harrastaja, Jukka Sinivirta ohjasi maistattelutuokion asiantuntevalla, perinpohjaisella innolla ja historiaan perehdyttävällä tavalla, omia maistelumuistojaan salailematta. Mielenkiintoinen oli myös esitys samppanjamenetelmällä valmistetun jalojuoman moninaisista ja vivahderikkaista vaiheista viinikellarien uumenista arvokkaiden pitopöytien juhlistajaksi.

Maistetuiksi tulivat:


Parmigiano Reggiano 30
Mozzarella di Bufala
Brie de Meaux
kolatun Chevre
Gorgonzola Espuma
Langres
Kolatun Waldemar
Brillat-Savarin
Chavroux Parma

&

Charles Heidsieck
Pares Balta
Andre Clouet
Vollereaux

Mitään ennalta aseteltuja makupareja ei tällä kertaa haettu, vaan maistettiin kaikkea kaiken kanssa. Omiksi suosikeiksini sukeutuivat juustoista parmesaani, punahomejuusto Langres sekä yllättäen pehmeän kermamainen Brillat-Savarin, jotka sointuivat parhammalla tavalla lähes kaikkien samppanjoiden kanssa. Samppanjoista ylivertaisin oli kuitenkin Charles Heidsieck, joka erottui - paitsi hinnaltaan, myös maultaan kaikista muista. Kaikkein kirpakoin oli puolestaan Cava Pares Balta, jolla toki oli myös epäkunnioittava asema tulla maistetuksi ihanan Heidsieckin jälkeen.

Samppanja lienee aina kirvoittanut kielen kantoja, kuten meidänkin seurueessamme. Siitä ovat lausuneet ylevöityneet mielipiteensä lukuisat merkkihenkilöt, joista seuraavassa muutamia muistiin nappaamiani.

"Apua, kuolen yli varojeni"
- Oscar Wilde

"Samppanjan tulee olla kylmää, kuivaa ja ilmaista"
- Winston Churchill

"Naista ei pitäisi koskaan nähd syömässä ja juomassa,
paitsi jos kyseessä on hummerisalaatti ja samppanja,
ainoat todella naiselliset ja soveliaat herkut"
- Lordi Byron

"Samppanja on ainoa juoma, joka säilyttää kauneutemme,
nautittuamme sita"
- markiisitar de Pompadour

"Samppanja on ainoa ajateltavissa oleva juoma"
- Ludvig XIV