sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Viisi veijarinaista, Madrid ja Granada...


No jopas osui käsiin hulvaton tarina pitkästä aikaa!

Tämä Mamen Sanchezin kirja, On ilo juoda teetä kanssasi, on vallaton veijaritarina siitä, kuinka suuren kustantamon perijäpoika, Atticus Craftsman, passitetaan sulkemaan kustantamon Madridiin myynninedistämistarkoituksessa perustama Librarte-lehti, jota toimittaa viiden hurmaavan naisen joukkio.

Atticus lähtee toimeen huolettomana ajatellen, ettei homma niin kaksisen vaikea voi olla, mutta miten käykään...
Naisviisikko juonii työpaikkansa pitääkseen melkomoisen verkon, johon Atticus tarttuu enempiä kyselemättä, rakastuu, pettyy ja...
Soppaa seikoittaa myös herttainen, mutta töksähtelevä komisario Manchego, joka saa kustantamon omistajalta, Atticuksen isä Marlow'lta toimeksiannon jäljettömiin kadonneen pojan löytämiseksi mitä pikimmiten.

Tapahtumat sijoittuvat Madridin hikisiin kortteleihin ja Granadan hedelmällisiin maisemiin. Kukkuloille, joilta on suora näkymä yli laakson kaupungin toisella laidalla kimaltavalle Alhambran linnalle...

"Granada ei ollut milloinkaan säihkynyt niin kuin sinä sateenjälkeisenä iltapäivänä: appelsiinipuut kimmelsivät heleänvihreinä auringossa, kurjenpolvet lehottivat silmänkantamattomiin ja vuorenhuippuja peitti valkoinen, vasta varissut lumi, kuin tomusokerikerros leivoksen päällä." 

Neuvokas viisikko onnistuu puolisen vuotta hämäämään kaikkia peitetarinansa kanssa, mutta sitten tarina saa lisäkäänteen. Huijaus, tiliväärennökset ja väkivalta astuvat mukaan kuvioihin ja Librarten huono talous saa selvityksensä. Lopullinen yllätys tulee viisikon vampin, Solean, isoäidin takataskusta ja onpa itse Hemingwayllä osuutensa juonessa.

- -
Ihanaa, viihdyttävää ja erittäin todellisuuspakoista luettavaa tässä villissä maailmanntilanteessa jossa Tornio täyttyy turvapaikanhakijoista joita kyyditään etelämmäs kaikkiin mahdollisiin majoituskohteisiin, Euroopan rajoja ollaan sulkemassa milloin milläkin kulmalla ja korkeatasoisesti koulutetun tietoyhteiskunnan täydellinen sivistymättömyys nostaa esiin julmia piirteitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun piipahdit ja jätit terveisiä :)