sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Kevään retkisuunnitelmia vireille

Sää on vihdoin lauhtunut ja aurinko paistaa keväisesti. Vaikka talvisissa maisemissa on oma viehätyksensä kirkkaine hankineen ja siniharmaine metsineen, saa lumen sulettua automatkailusta kyllä irti paljon enemmän. Onneksi kevätkelien vehreyttä voi kurkistella netin avulla tulevia reissuja suunnitellessa.

Erinomaisen kiinnostava retkireitti on Hämeenlinnan Härkätie, joka kulkee monen mielenkiintoisen pikkupaikkakunnan halki pitkin Paimionjoen vartta. Joen varteen mahtuu monta rastipaikkaa, melontareittejä, eräpolkuja, vanhoja kartanoita ja idyllisiä kyläkeskuksia.

Onpa reitin varressa kievaritoimintaa, museoita ja luonnon nähtävyyksiä, kuten Liedossa sijaitseva Kuninkaan lähde, jossa tarinan mukaan kuningas Kustaa Vaasa olisi pysähtynyt juottamassa hevosiaan. Mielenkiintoinen on myös Liedon Vanhalinna, joka nykyisin on Turun yliopistosäätiön omistuksessa. Vanhalinnan sivuilta löytyy pajon tietoa seudusta ja sen historiasta sekä ihastuttava Flash-animaatio linnan sisätiloista, esineistöstä sekä ympäröivästä luonnosta. Lisäksi sivuilta pääsee esim. virtuaaliselle kahvihetkelle ja valokuvanäyttelyyn.

Härkätiellä on myös oma sivustonsa (harkatie.net), mutta sen tiedot ovat juuttuneet männävuosille. Edes viime kesältä ei näytä olevan yhtään päivitystä, joten netti-into lienee hiipunut, toivottavasti tien varren elinkeinot ovat kuitenkin hengissä.
Ainakin Härkätien tuntumassa, Sammatissa sijaitseva Hiidenlinna toimii kesäkaudella. Mielenkiintoinen luonnonkivistä ja betonista rakennettu unelma on taiteilija Reino Koivuniemen rakentama. Monesti olemme ohi kulkeneet, jospa ensi suvena onnistuisimme jo pysähtymäänkin.