torstai 16. huhtikuuta 2015

Piha herää kevääseen



Nyt on kevät. Sen huomaa, kun samaan päivään mahtuvat kaikki säät. Vuoroin vettä, rakeita ja auringon iloista loistoa.

Kylmistä, pakkasen puolella käyneistä öistä huolimatta kukkaset ovat alkaneet nousta koloistaan. Narsissit ja tulppaanit nousevat tänä keväänä aika runsaslukuisina. Krookukset ja sinivuokot kukkivat ja terttuseljassa on hauskat viininpunaiset lehtiruusukkeet. Kohta niiden poimuista ilmestyvät limen vihreät kukkatertut ja silloin selja on kaunis.

Vielä eivät uuden paviljongin päälle viritellyt villiviinit osoita suurta innostusta kevätherätykseen, mutta kultaköynnöskuusamassapa on jo pienet vihreät lehdet. Sitä jännitän, miten ottavat vastaan uuden asumuksensa, kylmän rautaisen alustan.

Myös lammikko on nyt vihdoin sulanut jääpeitteestään. Aika kaljulta se vielä näyttää kevätmeiningeissään, ennen kuin rannan kasvillisuus alkaa vihertää. Jotakin pitäisi kehittää myös jyrkän reunan kohdalle, jossa musta allaskumi pilkistää esiin.

Kaikki pihassa näyttää talvehtineen hyvin. Myyrän koloja ei juurikaan näy, paitsi piparjuuren reunamilla, niin ja ne piparjuuret, ne ovat lähettäneet nuorukaisensa sankoin joukoin valtaamaan kasvimaan ryydeille pyhitettyä osiota.

Alppiruusuista olin katsovinani, että kukkia ei kovin paljon tänä keväänä nähdä. Mikkelissä on nuppuja jonkin verran, mutta Haagassa vain muutama. Atsalea on samanlainen kuin aina ennenkin. Viime syksynä ei muistaakseni nuppuja paleltunut, mutta saapi nähdä kuinka käy. Nähdäänkö ihastuttavaa pinkkiä väriloistoa vai ei.