torstai 4. heinäkuuta 2013

Hobitti-viisautta Konnun mitallaLöysin aivan iki-ihanan kirjan, Noble Smithin Konnun kootut viisaudet -opuksen kaunis kansi singahti silmänurkkaani Suomalaisen hyllystä. Yhdellä istumalla hotkaisin koko laitoksen ja nautin jokaisesta luvusta. 

Tolkien-fani kun olen, saatoin jo aavistella mistä on kysymys ja millaisia viisauksia kirjan sivuilta voi lukea - oivallinen, hyvän tuulinen ja ilostuttava teos kerta kaikkiaan. 

Jokainen "oppikappale" alkaa Hobiteilta lainatulla viisaudella ja siirtyy kuvailemaan kyseisen hyveen, tavan tai mietteen merkitystä niin hobittien kuin meidän muidenkin elämässä. Jos haluaa, voi tätä kirjaa pitää myös oppaana hobittimaiseen tyytyväisyyteen, iloon, nauruun ja lauluun sekä rauhoittumisen taitoon turhanaikaisen hössötyksen ja kiireen keskellä. 

Kirja opettaa myös etsimään iloa yksinkertaisuudesta, vähentämään kulutusta, kasvattamaan lähiruokaa ja nauttimaan yhteiselosta sekä luonnon kauneudesta ja arvostamaan ympäröivää maailmaa ja muita luotuja. 

Mielenkiintoiseksi kirjan tekevät myös monet viittaukset Tolkienin elämän värikkäisiin vaiheisiin. Kertomukset Sormusten herrojen syntyvaiheista sekä Tolkienin lapsuudesta, opiskelusta, aihevalinnoista, harrastuksista ja myöhemmistä mietteistä aikuisena maailman suistuttua silloiseen, sotien runtelemaan tilaan. 

Kerronnasta tulee käsitys siitä, kuinka Keskimaa ja hobittien ihana Kontu ovat syntyneet kauneuden ja rauhan tarpeesta sekä taistelujen rusikoiman todellisuuden paineesta luoda oma piilopaikka, jossa kukat kukkivat, ruokaa on riittävästi ja elo auvoisaa. Sitten tarinaan kietoutuvat myös ympäröivän pahuuden aihiot, jotka johtavat jännittäviin seikkailuihin, mutta pitävät kuitenkin yllä lojaalisuuden lippua ja ihanteiden ylevyyttä sekä toivoa paremmasta. 

Puutarhuria puhuttelee esimerkiksi tämä miete:

"Oman päivällisen kasvattaminen itse kylvetystä ja hoidetusta siemenestä
on ihmeellisempää kuin velhon noituus."


Lisätietoja kirjailijasta ja teoksesta löytyy mainioilta sivuilta: www.shirewisdom.com 
Noble Smithin tavoittaa myös twitterissä (at)ShireWisdom

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun piipahdit ja jätit terveisiä :)