sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Costa Blancan puutarhoissa - osa I

Albarda Jardin, Pedregues

Voi mikä ihana löytö, kyllä internet on ihmeellinen! 

Olin alunperin suunnitellut käyntiä Valencian Botanikassa. Se haave kuitenkin hautautui kun ei tehnyt mieli Chulillan reissun jälkeen enää istuskella autossa pitkiä aikoja, kun kerrankin saattoi nauttia auringosta.


Albarda Jardin löytyi sattumalta googlaamalla aivan majapaikkamme kulman takaa. Sinne oli matkaa kaksitoista kilometriä ja auki puutarhan luvattiin olevan kello kymmeneltä 'todos los dias'. Ei kun sinne. 

Tasan kymmeneltä kurvasimme suuren ja juhlavan korkean rautaportin taakse ja huomasimme pienen eläkeläisryhmän odottelevan tien reunassa myös innostuneen näköisinä. Ryhmä osoittautui muutamaksi pariskunnaksi Benidormissa lomailevia saksalaisia. Kaksi pariskunnista oli käynyt puutarhassa joitakin vuosia aikaisemmin ja tiesi, että huvilassa puutarhan keskellä asuu vanha pariskunta. Siinä reippaan puolituntisen aikana sain pikaisen saksankielen syventävän ja intensiivisen kurssin. Hyvin tultiin juttuun. Ihmettelivät suomalaisten kielitaitoa, eräs herroista kertoi joitakin vuosia sitten eläkkeelle jäädessään kierrelleensä viisitoista kuukautta ympäri Espanjaa, mutta siltikään ei kieli tarttunut. Kertoi, kuinka helppoa on, kun kaikkialla pärjää sanksankielellä. Ei tarvitse oppia, eikä viitsi sitten yrittääkään, kun ei ole pakko. No minä puolestani totesin, että suomalaiselle sekin juttu on hiukan toisenlainen.

Ja kun ketään ei kuulunut avaamaan porttia, vain koirat portin sisäpuolella katselivat säyseästi meitä,  päätimme kilkuttaa suurta kelloa äänekkäästi. Minä yritin soittaakin portin pielessä ilmoitettuun numeroon, mutta en saanut vastausta. Vielä kesti jonkin aikaa, ennen kuin kadulle, portin eteen pörähti auto, josta nousi nuori parikymppinen nainen. Yksi saksalaismiehistä näytti vinosti, mutta toki hyväntahoisesti virnistäen, hänelle kellotaulua, johon señorita vain hymähti: "Eilen oli fiesta ja tänään oli siesta, sori" mutta sisälle pääsimme.

Odottelun väärti. Ihana. Oli monta erilaista lohkoa, englantilainen puutarha, yrittitarha, arabialainen puutarha, vesiaiheet, sitruspuut, vaahterapuistikko, renessanssipuutarha, ruusutarha, pergolat ja kaarikäytävät. 

Muistoihin jäi ja elävästi. Kuviakin otin (klikkaa kuvat suuremmiksi).