sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Taidetammikuun huipennus: Ai Weiwei ja uusi HAM

Vaikka töissä ja kotosalla köhisee kuin keuhkotautisten kesäleirillä kun flunssanpoikanen vaivaa, yskä repii rintaa ja ontelot täyttyvät, tuli kuitenkin käytyä ennalta sovittu taidetammikuun viimeinen koitos. Eikä se ollut koitos ollenkaan, vaan suuri nautinto.

Sattuipa myös somasti, sillä yllättäen osui Ai Weiwei -näyttelyn vierailuni samaan päivään kuin Tove Janssonin näyttelyn avajaiset. Ilmainen sisäänpääsy ja porukkaa paikalla paljon. Kutsuvieraita oli saapunut uuden HAM:in alakerta täpötäyteen. Toven suuret seinäfreskot saivat nyt pysyväispaikan HAM:in tiloissa. Olin ne onneksi jo Ateneumissa nähnyt, joten ei harmittanut, että suuren väkimäärän takaa saattoi vain kurkistella taulujen yksityiskohtia. Yläkerran Ai Weiweitä sai katsella ihan rauhassa.

Kyllä oli mielenkiintoinen näyttely- Todella multitalentti taiteilija on kyseessä. Töittensä kautta hän tuo koko maailmalle julki oman vetoomuksensa tasa-arvoisemman ja oikeudenmukaisemman vallankäytön puolesta.

Mielipidevaikuttaja hän on laajemminkin, esim. kieltäytymällä Tanskan näyttelyistä hän osoittaa mieltä tanskalaista, entistä tiukemmaksi rajattua, maahanmuuttopolitiikkaa vastaan.

Suuret, loistavaa puutyötaitoa esittävät teokset kertovat vahvoja tarinoita. Ne ottavat lähes poikkeuksetta kantaa heikon yksilön puolesta väkivahvaa ja epäoikeudenmukaista vallanpitäjää vastaan.Näyttely on nähtävissä helmikuun loppuun saakka.

http://www.hamhelsinki.fi/exhibition/ai-weiwei-at-helsinki/