torstai 18. syyskuuta 2014

Viinin viemänä Vanhalla

Viinitila Andien rinteillä, Mendoza Argentiina
Tulipa taas kerran pyörähdettyä Mikä Viini? -tapahtumassa. Jo toisen kerran järjestettiin tämä mahtavan hyväntuulinen "maistelumessu" keskellä Helsinkiä, Vanhassa Ylioppilastalossa.

Tällä erää suosikikseni nousi yllätyksellisesti punaviini. Argentiinalainen Finca Suarezin Lastra Malbec oli aivan omanlaisensa. Aistin sen tuoksussa yrttejä ja vielä kielelläkin tuntui jännittävä tillin maku hyvällä tavalla, vaikka ei ehkä sille punaviinin yhteydessä kuulostakaan.

Valkoviineistä toki pidin myös ja tälläkin kerralla. Raikas ranskalainen gewürztraminer oli mukava suussa, etenkin kaiken punaviinimaistelun jälkeen. Toki myös chablis oli hapokkaan pirteää ja ilahduttavan kevyttä.

Kovin montaa viiniä emme tällä kertaa edes yrittäneet pyydystää, vaan tyydyimme muutamaan hyvään. Sattui meille sitten yksi kömmähdyskin, maun suhteen. Ei sitten niin millekään näiden makujen lomassa maistunut Tarapacan Cabernet Sauvignon Merlot, joka kyllä varmasti on oivallinen pastaviini, mutta tässä seurassa aivan liian pliisu ja tylsä. Oli kuulemma suomalaiseen makuun Alkon toivomusten mukaisesti tuotettu.

Ystäväni vannoo kovasti Brunellon ihanuutta viime kesäisen Italian viinimatkansa innoittamana ja niinpä minäkin nyt selvittelin tieni sen saloihin. Hyvää oli. Voimakkaan lihaisan pihvin seuraksi vallan sopivaa, kukkarolle ei ehkä niinkään, paitsi suurena juhlana.

Tätä viinitapahtumaa suosittelen lämpimästi jokaiselle viinidiggarille. Hauskaa ja rentoa, jutustelevaa seuraa. Ei pönötystä eikä tärkeilyä eikä viineistä tarvitse tietää ennakolta mitään. Luettelosta vain valitsee mielenkiintoisimmat ja siitä se etenee. Juttuseuraa kyllä löytyy myös ja mielipiteitä voi vaihtaa sekä saada ja antaa viinisuosituksia aivan tuiki tuntemattomillekin.

Viinien seuraksi nautimme Tapas-lautasen jolta löytyi paahdettua munakoisoa parmesaanivaahdon kera, chorizo-makkaraa ja aiolia, manchego-juustoa ja balsamicoa sekä rucolaa sekä serranoa meloniin käärittynä.

Maistelluiksi tulivat:
Frecobaldi Castel Giogondo Brunello Montalcino Riserva 2006
Trapiche Finca Surarez Lastra Malbec 2010
Frescobaldi Campo Ai Sassi
Trimbach Gewürztraminer
Laroche Chablis La Jouchère
Tarapaca Cabernet Sauvignon Merlot