sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Viherkattoja, kaupunkiviljelmiä ja puutarhakirjoja


Torstainen puutarhanaisten järjestämä kirjallinen ilta Tammen talossa antoi taas paljon ja oli ennakolta odottamaani mielenkiintoisempi. Ohjelman saatuani ajattelin, ettei aiheista mikään oikein sytytä, otsikoissa oli kasvikuulutusten satoa, viherkattojen rakentamista ja kaupunkiviljelyä.

Jokainen aihe osoittautui kuitenkin mielenkiintoiseksi ja puhujat olivat niin sujuvia, että aiheista olisi kuullut mielellään enemmänkin.

Kattopuutarhojen lumoa

Viherkattojen rakentamiseen liittyvät seikat auttoivat ymmärtämään sadevesien ohjauksen tärkeyttä suurkaupungeissa ja käytännön tasolla asia avautui, kun ymmärsin, että samaan problematiikkaan liittyy myös oman asuinalueeni hulevesijärjestelmien uudelleensuunnittelu ja muutostyöt.
Mahtavia kuvia nähtiin maailman viherkatoista, joista voi vain haaveilla. Sellaiset liuskekivipolut ja puutarhat katoille oli rakennettu, että niistä saa meikäläinen kauan vain haaveilla maan pinnallekin toteutettuna.

Kaupunkiviljelyä koskeva Salla Kuuluvaisen esitys oli ihastuttava. Minulle sen parasta antia olivat kuvat maailman kaupunkiviljelmistä, joista ei totisesti mielenkiintoa jäänyt puuttumaan. Kotipuutarhuria lähelle tuli myös Sallan toteamus, että ei viljely vaikeaa ole, täytyy vain aloittaa jostakin. Taidot kehittyvät tekemisen myötä.

Työ kasvikuulutusten taustalla

Kaikkein mielenkiintoisinta illassa oli kuitenkin MTT:n Merja Vartiaisen kertoma kasvikuulutuksien tiimoilta tehty työ. Hän valotti, kuinka vanhoja, yli 60 vuotiaita kotimaisia nykyisin enää 'mummon pihalta' löytyviä kasveja kuulutetaan, etsitään, luetteloidaan ja tutkitaan. Näin pyritään vanhaa kotimaista kasvikantaa  pitämään tallessa, elvyttämään ja suojaamaan uusien tuontilajikkeiden vyöryessä pihoihin.

Muistoksi mukaan tilaisuudesta lähti juuri ilmestynyt Suomalainen metsäpuutarha -kirja, jonka kirjoittaja Ella Räty oli myös vieraana kirjaillassa.
Toinen ihastuttava ostos oli Risto Ahdin kirjoittama proosarunoteos Lentäviä kukkia. Se lumosi tekstillään ja sisältää monia ovaltavia ajatuksia.

http://www.puutarhanaiset.fi/tapahtumat/tilaisuudet/puutarhakirjojen-ja-kulttuurin-ilta-27-2-2014/