lauantai 22. maaliskuuta 2014

Chilihilloketta, vahvoja juustoja ja taidenautintoja


Nordenskiöldinkadun kävelysilta, Helsinki 


Makunautintoja vertaansa vailla sain kokea Juustopöydän vuosikokouksessa Valiolla. Tarjolla oli notkuvat herkkupöydät; mansikka-rucola salaattia, kanalla höystettyä coleslawta, ihania piirakoita, hedelmiä ja tietysti juustoja.

Aivan uutta minulle oli juustojen kanssa tarjolle pantu, ärhäkän tulinen ja miellyttävä chilihilloke. Ihmeellisen hyvin se sopi Ritari ja Alppi Kreivi -juustojen seuraksi. Ei liian tulista, mutta ei missään nimessä pliisua, juuston täytyy olla maultaan vahva, että se kykenee kisaamaan hillokkeen rinnalla tasavertaisesti.
Toinen pöydässä tarjottu, minulle uusi juustohilloke oli tyrni. Se pyöristi mukavasti jopa iki-ihanan Auran kirpakkuutta.

Kotiin tuomisiksi tuli runsasjuustoinen pussukka, jolla pääsee kokeilemaan keittotaitoja ja juuston käytön kekseliäisyyttä. Pussista löytyi muun muassa uusi, helmikuussa markkinoille tullut Vanilja tuorejuusto, joka sopii oivallisesti leivontaan, esimerkiksi muffinien täytteenä on kuulemani keskustelun mukaan oikein makoisaa.

Ateneumissa ihastuttava Tove Jansson -näyttely

Tulipa viikolla pyörähdettyä Ateneumin näyttelyssä. Aivan satumainen. Minuun tekikin suuren vaikutuksen Toven öljyvärimaalaus nimeltä Satu ja toinen, jonka nimi oli Paratiisi. Niissä oli aivan ainutlaatuinen valon hehku, työt suorastaan valaisivat huoneen omalla värimaailmallaan ja hohdollaan. Olisin voinut vain niitä jäädä tuijottamaan tuntikausiksi.

Muumeja oli tietysti nähtävillä myös usealla tavalla. Oli alun hahmotelmia, kehittyneitä valmiita sarjakuvia ja Tuulikki Pietilän rakentamia pienoismaailmoja, jotka olivat hellyttävän yksityiskohtaisia ja taidokkaita ja etenkin pienten vierailijoitten mieleen.

Muista töistä aivoihin jättivät jälkensä Toven rehevät kukka-asetelmat sekä työ nimeltä Kumiplantaasi ja monet parvekenäkymiä kuvaavat ihanat maalaukset. Käykää ihmeessä, näyttely on auki syksyyn asti.