sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Kesän viralliset lopettajaiset Porvoossa ja luomuruokailua Bosgårdissa


Lämmin ja puolipilvinen poutakeli suosi Porvoossa vietettyä tapahtumarikasta viikonloppua. Perjantaina vaeltelimme hämärtyvillä vanhan kaupungin raiteilla Ostosten yötä viettäen. Paljon oli porukkaa liikkellä, ja joka paikkaan sai jonottaa. Lauantaina ohjelma jatkui Moon river, taiteiden yö -tapahtumana, joka taisi olla vielä vilkkaampi.

Poltin nenäni Holmin talon aurinkoisella pihalla istuessani kuorolaulua kuunnellen. Taitavaa Nicevoice-lauluryhmää kuunteli mielikseen toisenkin kerran, vaikka olimme heidät bonganneet laulamassa kaupungin pihoilla ja aukioilla. Mieskuoro viritteli mahtavan tunnelman lemmen lurituksillaan ja hauskoilla juomalauluilla, jotka soivat sydämen kyllyydestä! Lopuksi Porvoon naiskuoro veti taiteellisen laulukimaran.

Hyvää ruokaa saimme Fryysinrannan uudessa ravintolassa, joka on rakennettu vanhaan suola-aittaan. Ja tällä erää onnistuimme myös menemään Sinne. Tätä tois'puol jokea sijaitsevaa Bistroa olemme kierrelleet joskus aikaisemminkin, mutta aina ajatuneet idyllisen vanhan kaupungin ravintoloihin. Nyt taidetapahtuman kunniaksi menimme sinne syömään ja kuuntelemaan Naisen tuoksu -produktiota ja ihan onnen kantamoisena mahduimme sisään ilman pöytävarausta. Ja hyvää oli ruoka! Alkupaloina mm. Bosgårdin ilmakuivattua nautaa, joka oli suussa sulavaa. Ravintolan liikeidea perustuu lähi ja luomuruokaan ja raaka-aineet todella tulevat omalta kasvimaalta ja lähituottajien tiloilta. Mm. maistuvaa spelttileipää valmistetaan läheisen Malmgårdin jauhoista.Bosgårdiin olin tutustunut netissä jo aikaisemmin, koskapa juuri tämän saman viikonlopun perjantaina siellä vietettiin Suomen Luontopäivää. Ohjelmassa olisi ollut mm. kartanon pihapiiriin ja karjaan sekä luontopolkuun tutustumista.

Luontopäivän puitteissa emme kartanolle ehtineet, mutta kävimme siellä kääntymässä sunnuntaina kotimatkan alkajaisiksi. Ja onneksi menimme, siellä oli tarjolla muun muassa makoisia tapas-annoksia viinioikeuksin varustetussa Deli-ravintolamyymälässä. Nuori isäntä oli tullessamme itse valmistamassa pihagrillissä chorizo-makkaroita ja BBQ-lihoja. Mikä mahtava tuoksu.

Ai niin. Kesäkausi julistettiin virallisesti loppuneeksi Fryysinrannassa Virve Rostin ja Menneisyyden vangit -orkesterin soittaessa. Porukkaa oli paikalla niin paljon, että minäkin näin bändin jäsenet vaan isännän ottamista kuvista. Mutta ääni kuului ja tunnelma oli tiivis!