lauantai 17. elokuuta 2013

Rohkea ja pelokas Raoul

Pääsin katsomaan Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoon kuuluvan James Thierreen teoksen Raoul. Olipa erilainen, virkistävä ja mielenkiintoinen taidenautinto. Täytyy myöntää, että itse en olisi tullut tällaista esitystä valinneeksi, vaikka olinkin kiinnostunut ohjemalehtisen kuvauksesta. Ihanaa, että kuitenkin lähdin porukan mukaan!

Olin tietysti etukäteen tutustunut esiteläpyskään ja lukenut osviittaa siitä mitä odotettavissa oli, mutta esitystä seuratessa ennakkotiedoista oli minulle vain haittaa. Yritin tunnistaa siinä mainittuja asioita ja pian pähkäilin, etten ymmärrä koko hommasta mitään, onneksi tarina ja tulkinta nopeasti vain tempasivat mukaansa.

Mahtavaa kehonkieltä, sulavaa liikehdintää, aisteja ja tajuntaa availevaa tulkintaa.

Vaivuin spektaakkelin lumoihin ja sieltä pikkuhiljaa mielen pohjalle hiipi erilaisia tuntemuksia ja vahvoja elämyksiä kahden Raoulin ja yleisestikin ihmisyyden olemuksesta. Samaan hahmoon mahtuu monia mielentiloja, rohkeutta, pelkoa, yltiöpäisyyttä, ahdistusta, varmuutta ja iloa. Mahtavan hienoa miten pienillä miimisillä eleillä voi tulkita tunnetilojen kirjoa niin, että se näkyy salin perälle, piippuhyllylle saakka!

Ihastuttavia olivat myös Raoulin kumppanit, merenelävät ja lotinkaiset sekä taidokkaasti toteutettu norsufantti, joka oli vallan hellyttävä. Näillä muutamalla hauskalla hahmolla juoneen tuli huumoria ja pehmeyttä, joka mukavasti tuuditteli satumaailman huntuun nauttimaan niukan, mutta nerokkaan lavastuksen kauneudesta.

En minä sitä tiennyt, että Thierree on taustaltaan sirkustaiteilija ja kiertänyt maailmaa vanhempiensa perustaman kotisirkuksen mukana kaksikymmentä vuotta, ennen "soolouralle" siirtymistä. Enkä minä sitäkään tiennyt, että hän on suuren Chaplinin tyttären poika. Liikekielestä kyllä saattoi erottaa tiettyjä tunnusomaisia liikkeitä, joita toki on moni taiteilija jäljilellyt vuosien saatossa. Ehkä kuitenkin henkilön potrettikuvia tarkastellessa saattaa havaita samaa ulkonäköä, kiharaiset hiukset, silmien tuike...