sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Kesän tuoksuja ja tunteita


Voi miten mahtavia päiviä on ollut jo monta peräkkäin. Lämmintä ja aurinkoista, ja kaikki kukkii, ihan kaikki! Osa keväisistä sipulikukista on tietysti jo lakastunut, mutta vieläkin on pihassa muutama tulppaani ja narsissi väriloimussa ja pihasyreeni on myös juuri nyt parhaimmillaan.

Meillä syreeni kukkii pihlajan alla ja voi sitä tuoksujen kakofoniaa! Tänäkin keväänä pihlajat ovat täynnä isoja kukkaterttuja, mutta enää en edes arvuuttele millaista talvea se enteilee...

Marjapensaista päätellen ja mustikan kukintaa seuraten voisi ajatella, että tulossa on mahtava marjavuosi. No  senkin näkee vasta kesemmällä onko ollut tarpeeksi sateita ja sopivia säitä. Lenkkipolun varressa kuitenkin ovat mustikan raakileet jos suuria.

Yksi huolen aihekin pihan kasvutoissa on. Nyt myös kirsikkapuuni, tuo "happamia hillomarjoja" kantava Varjomorelli on kuolemassa. En tiedä mikä tämän pihan hedelmäpuihin on iskenyt. syksyllä kuolivat luumupuut ja nyt siis kirsikka. Kaikki muu rehottaa yltäkylläisesti.

Viime päivinä olen myös litistänyt monta kukkoa, nimittäin Liljakukkoa. Niitä on tänä vuonna oikein huomattavan paljon liljojen kimpussa. Onneksi ovat niin yksioikoista porukkaa, että eivät pyri karkuun vaan jäävät helposti satimeen. Osa liljoista on jo "syljetty" harmaan seittimäisen nukan peittoon ja nuput ovat riipuksissa kuin allapäin. Nukasta huolmatta varjoliljat ovat kukkansa kyenneet yleensä avaamaan.

Muita pihassa juuri tällä hetkellä kukkivia ovat sammalleimu, ristikki, arovuokko, tuliunikko, kevätvuohenjuuri, ketoleinikki, metsäkurjenpolvi, mirrin minttu, rönsytiarella, ukkolaukka ja alppiruusut. Dahurian atsalea on jo melkein kaikki kukkansa pudottanut.