tiistai 7. elokuuta 2012

Ruotsissa ruukit on suurempia: Lövstabruk, Forsmarksbruk
Kotimatkan koittaessa ja kahden lisäpäivän lävähtäessä käsille kohtalon oikusta saimme tilaisuuden tutustua aivan Kapellsskärin lähistöillä sijaitseviin ruukkimiljöisiin. Mahtavia! Kyllä olemme kotosuomessa myös ruukilta ruukille kulkeneet, mutta nämä Ruotsin ruukit - pitääpä kaiken aina olla niin suurta...

Ensin osuimme Lövstabrukille joka on kaunis 1500-luvulta peräisin oleva pienoismaailma. Ihanat kanavat ja kauniit puutarhat seurasivat toinen toistaan ja kuvaamisesta ei meinannut tulla loppua laisinkaan. Onnellisina lähdimme kauniista ja kukkivasta paikasta ajelemaan eteenpäin. Sopuisasti keskustelimme ruukkien ihanuudesta ja päätimme, että tämä suuri ja mahtava sai riittää, emmekä lähde erikseen läheistä Österbybrukia etsiskelemään.

Vaan kuinkas kävi. Ajelimme navigaattorin reitittämää tietä eteenpäin ja tulla tupsahdimme suoraan Forsmarksbrukin portille. Ensimmäiseksi näimme parkkipaikan pielessä sähkömuseon kyltit ja Vattenfallin liehuvan lipun. Paikka houkutteli kaunniilla lehmuskujanteellaan ja kesäkahvilan elämää kuhisevalla näyllä. Jos  olin ihastuksesta ymmyrkäisenä ja säntillisen upeassa Lövstabrukissa, niin Forsmark vei sydämeni. Se on jo 1400-luvulla rautaa takonut ruukkialue jonka isäntä on järjestänyt tiluksilleen englantilaisen puutarhan. Paljon vettä, vapaamuotoisia, vehreitä istutuksia, romanttisia kaarisiltoja ja patsaita! Ihastuttava kerta kaikkiaan. Tänä päivänä paikkaa pitää hallussan Vattenfall, joka järjestää siellä koulutusta ja kestitystä vierailleen. Ruukin asunnot on myyty kesäpaikoiksi ja kodeiksi ja koko ihanuudella on uusi ja viereä elämä.

Jos siis olet matkalla vaikkapa Naantalista Kapellsskäriin (joka meiltä ei onnistunut, kun paikkoja ei oltu varattu etukäteen) niin käykää ihmeessä lähialueen ruukeissa. Suosittelen!

http://www.lovstabruk.nu/
http://www.svetur.se/sv/vallonbruken/products/107470/Forsmark/