torstai 16. elokuuta 2012

Linnén Uppsala kukkia tulvillaan

Kaksi luppopäivää puistoissa kierrellen


Lomareissulla kävi niin onnellisesti, että saimme kaksi pakollista lisäpäivää kaupunkien kiertelyyn, kun emme mahtuneet Kappelsskäristä lähteviin laivoihin sitten mitenkään. Koska matkaa ei oltu ennakkoon varattu, päädyimme odottelemaan ensimmäistä mahdollista ylitystä. Sillä aikaa saimme tutustua mm. mahtavan kauniiseen Uppsalaan.


Uppsalan kierros ei ollut lainkaan suunnitelmissa, sillä tiesin, että jos sinne pääsen, niin puistojen ja puutarhojen kiertelylle ei loppua tule. Säälin siis mieparkojani, joita jo muutenkin olen pyöritellyt kukkamerissä ja perennapenkeissä useilla reissuilla. Mutta toisin siis kävi. Onneksi! Vaikka aluksi laivasta ulos jäänti otti päähän, kun pitkän resuamisen jälkeen olisi jo halunnut kotipihaa katsomaan, antoi Uppsalan kaunis kaupunki ja upeat puistoistutukset täyden vastineen jalkasärylle. Rakennustaidetta ja kaupunkimiljötäkin oli riittävästi miehenpuolten ihasteltavaksi.


Olen kasviharrastaja ollut pienestä koululaisesta lähtien ja arvata saattaa, että Linnén asuinseudut, kotimuseo ja kasvitieteellinen puutarha olivat minulle ykköspaikkoja. Siispä kiertelimme kaiken mahdollisen, jonka tiesin liittyvän Linnén historiaan ja johon hänen innoituksensa ja tietämyksensä oli jättänyt jalkensä.


Miesväki seurasi kiltisti perässä kun määrätietoisesti marssin kukkaiskäytävältä toisen luo ja yritin tihrustaa merkkikeppien latinankielisiä nimiä. Ainoastaan Biotopia kiertäessämme kuului murahdus "ei täältä parkkipaikkaa löydä, ja sitä paitsi, se näyttää ihan samanlaiselta kuin nuo odellisetkin puistot".
Tunnustaa täytyy, että enhän minä niistä kasvien nismistä juuri mitään kostunut ja ruotsinkieliset nimetkin  olivat lähinnä harhauttavia, mutta kuitenkin, paljon tuttuja kasveja istutuksissa oli.
Hyötypuutarhan kymmeniä papulajejakin saattoi hyvin ihmetellä vaikka tunnistikin vain muutaman, esim. härkäpapu eli ruotsiksi hästböna, toi mieleen mummolan pihapiirissä suuren kiven juuressa kasvaneet makoisat palot.


Vähän harmittamaan jäi, että en ottanut kuvia Linnén kotimuseosta. Siellä oli rasti kameran päällä, joten kiltisti sitä kieltoa noudatimme ja vasta lähtiessä kävi ilmi, että kuvata olisi saanut ilman salamavaloa. No, ehkä ihan kaikesta ei aina tarvitse olla kuvaa räpsimässä, sitä paitsi museoon pääsee "käymään" nettisivujen kautta ja verestämään muistoja siellä. Komeat tapetit ja ihanat porsliinikokoelmat siellä kyllä oli... ja se luentotilana käytetty sali... No, ne säilyvät muistoina mielessä.

Ihanan kauniit olivat myös Uppsalan monet puistot ja niistä kenties kaikkein upein oli kenties suuren suuri kaupunginpuisto värikkäine istutuksineen. Kävimme myös vanhassa Uppsalassa, entisessä keskustassa, joka sijaitsee kymmenisen kilometria sivummassa, vanhan kirkon ympäristössä. Sieltä kaupunki on kirkon palon ja piispan istuimen siirtämisen myötä siirtynyt nykyiselle paikalleen. Komeat hautakummut olivat nähtävissä ja vanha historia aistittavissa Linnén polun (minkäs muunkaan) varrelle pystytetyissä infotauluissa.

http://www.linnaeus.se/link3.html
http://www.linnaeus.uu.se/LTeng.html

http://www.destinationuppsala.se/DynPage.aspx?id=24649