sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Juurakot pääsivät multaan


Eilen istutin äidiltä perityt daalian ja begonian mukulat penkkeihin. Aikatavalla pysyin uskollisena vanhoille aikatauluille, sillä tänään 10.6. on perinnetietämyksen mukainen "oikea päivä" viedä ulos kellarissa talvetetut taimet.

Jännityksellä jään odottamaan ehtivätkö kukkaset tulla ennen syksyn kylmiä öitä, sillä esikasvattelu ja ulkoilmaan kouliminen jäi tänä keväänä väliin. Jonkun aikaa juurimukulat ehtivät kuitenkin ulkosalla, vadissa kasteltuna odotella maahan pääsyä ja sillä ajalla esiin työntyi heleän vihreitä, kasvamaan innokkaita versoja. Jokaisessa juuripaakussa löytyy siis elämää, joten toivoa on että kukkasiakin saadaan. Myös eilinen sade auttoi istutuspuuhiani. Muutenkin koko perennapenkki rönsyilee kaikenlaista kasvua. Muutama tulppaanikin on vielä kukassa ja tontin laidalta kukkapenkkiin siirämäni Metsäkurjenpolvi on vallan villiintynyt.

Hiukan hirvittää miten tämä röhellyspenkki pärjää lomamme aikana, kun lähdemme Lappiin kohti Sirkkaa ja Tegefjälliä. Kasteluapua kotosalla kyllä on, jos ei satu satamaan sopivasti pitkin kesää, kuten tähän saakka on tehnyt, mutta kitkijöitä, niistä on puutetta aina.

Niin sanottuun hyötytarhaan sain pari viikkoa sitten kylvetyksi lehtisalaatit, lollorossot ja, taas kerran, retiisit. Yhden kerran, valtavan vesikesän aikaan olen onnistunut kunnon retiisisadon saamaan, mutta sen jälkeen en. En, vaikka olen kastellut paljon ja useasti. En silti toivo vesikesää, vaikka laskennallisesti sellaisen vuoro taitaa kyllä jo olla.