perjantai 3. helmikuuta 2012

Juustoa ja viiniä kellarissa


Maukas ja mielenkiintoinen ilta Winecellarsin tiloissa Helsingissä. Joukkueemme sai maistella maukkaita juustoja laadukkaiden viinien seurassa. Esitelmän piti sommelier ja kirjailija Antti Uusitalo, jolta on myös ilmestynyt teos Juustot ja juomat.

Maisteltavaksi Antti oli meille valinnut juusto ja viini parit Cloudy Bay Sauvignon Blanc valkoviinin ja Crottin de Chavignol -vuohenjuuston, Taittinger Brut Prestige Rosé samppanjan sekä Brie de Meaux -valkohomejuuston, ranskalaisen maalaissiiderin Cidre Bouché La Bolée Bretonne Bio Livarot-juuston kera ja vielä... Kracher Beerenauslese Cuvéen ja Appenzeller-kittijuuston sekä Mas Amiel Maury Vintage väkevän viinin ja Silton-sinihomejuuston.

Näitä sitten maisteltiin ennakkoon annetuissa pareissaan sekä omia ristikkäisiä kokeiluja tehden. Minulle mieleinen yhdistelmä oli erityisesti Cuvée ja Appenzeller ja epämieluisin puolestaan Taittinger ja Brie. Edellinen oli ihana yhdistelmä, jossa juoma korosti mukavasti vahvan juuston makua kun taas jälkimmäinen tuntui suussa mahdottomalta kun samppanja sihautteli poreista ilotulitustaan jättäen juuston täysin mauttomaksi. Kaikkien maistajien ehdottomaksi suosikiksi nousi jokaiselle entuudestaan tuntematon siideri, se sopi parhaiten kaikkien juustolaatujen kyytipojaksi.