maanantai 21. marraskuuta 2011

Verkoton viikonloppu

Viime viikko oli niin tapahtumarikas ja hektinen, että viikonloppu meni ihan vaan lukiessa ja laiskotellessa. En edes tietsikkaa avannut. Edellisviikonlopun Kemionsaaren kierros tuntui vielä taustalla ja lisäsi epätavallisen lennokasta fiilistä entisestään.

Viikkoon sulloutui ihmeen paljon rientoja. Oli aistinvaraista maistelua, avantouintia, kielikurssia ja luentoa. Mukavalle tuntui perjantaina rauhoittua saunomaan ja istumaan iltaa kotosalla.

Maistelua saatiin kokeilla Eviralla, Juustopöydän järjestämässä aistinvaraisen maistelun tapahtumassa, jossa pöytään tuotiin peräjälkeen erilaisia juustoja. Oli juustoja vuohenmaidosta ja lehmänmaidosta sekä varsinaista ns. vuohenjuustoa ja fetaa sekä suomalaista fetaa eli oikeammin salaattijuustoa sekä emmentaalia, kittijuustoa, murukolojuustoa, sinihomejuustoa ja valkohomejuustoa.

Vaikka ohjeissa luki, että ei ole suotavaa niellä kaikkea maistamaansa, ja pöydät oli varustettu sitä varten kipoin ja kupein, niin tottumattomana moiseen haaskaukseen - ja hyvien makujen viemänä - tuli siinä maistelun ohella 'nautittua sisäisesti' melkoinen määrä näitä erinomaisia maitotuotteita. Aamulla katsoikin peilistä vastaan erittäin turvonnut naamataulu.

Mutta mukavaa oli ja taatusti erilaista. Jokaisen juustolaadun maistamisen yhteydessä saimme ammattimaistajilta kuulla mitkä pisteet kullekin laadulle kuuluisivat sekä tietysti paljon tietoutta erilaisten juustojen valmistusprosesseista, ominaisuuksista ja yleisimmistä virheistä. Ja hypistelimme ja haistelimme... Suu neutraloitiin jokaisen maistelun jälkeen haalealla vedellä.

Nykyään laadunvalvonta, ja maistelu, on tuottajan vastuulla, mutta ennen EU-aikaa kaikki kauppaan menevät juustot maisteltiin Eviralla ammattiraadin toimesta ja myytäväksi kelpaamattomat passitettiin sulatejuuston raaka-aineiksi.

Juustopalleroiden sulattamisessa auttoi kunnon kylmäuinti. Avannostakin alkaa jo olla hajua, sillä Kuusijärven selkä oli riitteessä, rannat toki vielä sulana. Veden lämpötila +3 sai ensimmäistä kertaa suonenvedon tuntumaan kaulan seutuvilla. Sekopäistä ihanuutta!