sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Marraskuu ja köynnösruusu kukassaMukavan leppoisa keli. Aamupäivällä ulos mennessä nenään osui naapurustosta savun hajua ja pirteän raikas ilma toi mieleen muinoisen syysreissun Ranskan Vencessä, jossa kaikki oli fermé, mutta muuten mukavaa. Pieni maaseutukaupunki lähellä Nizzaa oli idyllinen ja tuoksui kaikkialla poltettavilta viiniköynnösten oksilta.

Pihakierroksella huomasin, että köynnösruusu on ihastuksissaan viilenneestä kelistä ja pukkaa uutta nuppua. Myös kukkapenkin maanpeiteruusussa on muutama kukka, mutta muut kasvit ovat jo vetäytyneet syyslepoon. Ennen reissulle lähtöä tosin oli atsalea avannut muutaman nuppunsa, mutta ei niitä näytä sen useampaa avautuneen lomaviikon aikana. Niitä vähän huolestuneena ajattelin, jos kaikki kukkivat nyt syksyllä, niin kevääksi ei ehdi uusia nuppuja tulla.

Kävimme haudoilla ja ihastelimme ihmisten tuomia lyhtyjä ja kynttilämerta. Hyvin ovat kukkaset haudalla alkuun lähteneet ja vielä veimme joukkoon sinivuokon juurakoita keväistä aurinkoa odottelemaan.