sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Hanget ympärillä - mieli auringossa

Talviset postikorttimaisemat avautuvat olohuoneen ikkunasta ja pakkasta on viisitoista astetta. Mieli halajaa lämpimämmille seuduille, vaikka onkin ollut mukava viettää lomapäiviä perinteikkäässä talvisäässä. Huomenna on taas aika rynnistää aamuruuhkan sekaan.

Pihalla seisoo viime kesänä pystytetty huvimaja ensimmäistä talveaan, katollaan paksu kerros valkoista pumpulia. Mieleen muistuu monet kesäiset lukuhetket majan kätkössä sekä syksyiset grillaustuokiot ja puutarha lyhtyvalaistuksessaan. Sain juuri luetuksi Aaro Vakkurin kirjan Provencen taivaalla ja jo nyt tulee ikävä mukavia tarinoita Doubletourin pikkukylästä sekä ympäristön historiarikkaasta maisemasta. Suosittelen lämpimästi kaikille matkakuumetta poteville tai muuten vaan kirjan kansien sisältä kesää hakeville, matkakuvauksien metsästäjille. Vakkuri kirjoittaa leppoisasti ja humoristisesti provencelaisesta elämänmenosta. Hän kuvailee kirjassa monia lähiseutujen nähtävyyksiä ja käy mm. Denimin ja Lacosten syntysijoilla.
Oma Ranskan tuntemukseni rajoittuu Cote d'Azurille, Nizzan liepeille ja rantaviivalle. Automatkailimme siellä muutama vuosi sitten ja ajelimme St. Tropezista Italian rajalla sijaitsevaan Mentoniin saakka. Cannesissa piipahdimme hiekkarannalla ja mäkkärissä, mutta lähirantamme sijaitsi Cagnes Sur Merissä, joka oli asuinpaikkamme, Vencen, lähistöllä. Vence on pikkukaupunki tunnetumman St. Paul de Vencen kupeessa.

Kuvassa St. Tropez lähikukkulalta katsottuna.